ForUM ber Verdensbanken forbedre sine forsiktighetsregler

ForUM ber Verdensbanken forbedre sine forsiktighetsregler

Verdensbankens styre skal snart vedta hvordan den planlagte revisjonen og oppdateringen av bankens forsiktighetsregler (safeguard policies) skal skje. I den forbindelse sendte ForUM brev til vårt styremedlem i Verdensbanken, sammen med Slett u-landsgjelda, Regnskogfondet og andre Nordiske NGO-er.

Brevet (se vedlegg i boks) ber om at revisjonen av forsiktighetsreglene må innrettes slik at reglene blir forbedret og ikke utvannet. Det er sterkt press på Verdensbanken for at reglene og prosedyrene skal bli enklere, fordi mange oppfatter banken som en for krevende långiver, og foretrekker heller å ta lån fra for eksempel Kina som stiller færre betingelser. Det er viktig at banken ikke gir for mye etter for et slikt press. Harmonisering med andre långiveres standard er i utgangspunktet en god tanke, men ikke hvis det fører til en svekking av regler som beskytter miljø og mennesker mot prosjekter med stor risiko.

Nye forsiktighetsregler

Verdensbanken eksisterende forsiktighetsregler har blitt utarbeidet over flere tiår, og det er både intern overlapp og huller mellom dem. ForUM har bedt vårt styremedlem i Verdensbanken tale for at de nye forsiktighetsreglene må integrere bedre menneskerettigheter og klimarelaterte problemstillinger, som for eksempel økte CO2-utslipp som følge av Verdensbank-finansierte prosjekter.

Nye forsiktighetsregler vil først være klart om to til tre år fra nå. Når Verdensbankens styre nå i høst blir enige om rammene for revisjonen av regelverket, skal det deretter være høringsprosesser hvor også sivilsamfunnsorganisasjoner får si sin mening. Utenriksdepartementet har bedt om at det avholdes et eget konsultasjonsmøte i Oslo tidlig i prosessen, og ForUM oppfordrer norske organisasjoner til å følge med.


Relevante emner