Ulikhet i medvind

Ulikhet i medvind

To-tredjedeler av verdens befolkning disponerer kun 3,3 prosent av verdens rikdom, i følge forskningsinstituttet til en av verdens største banker. I oppløpet til opprettelse av en ny global utviklingsagenda, Post-2015, blir det stadig mer oppmerksomhet rettet mot økt ulikhet i verden.

I juni ga FN ut en rapport som anbefaler at likhet, menneskerettigheter og bærekraft må være grunnleggende prinsipper for å få til en inkluderende og bærekraftig utvikling rettet mot mennesker. I følge rapporten Realizing the future we want for all er vedvarende ulikhet blant de største faktorene bak konflikt, sult, usikkerhet og vold og at disse truer menneskelig utvikling og forsøk til å oppnå bærekraftig utvikling.

Nå har Norsk Folkehjelp kommet med en betimelig rapport som ytterligere forsterker bildet av en verden i ubalanse. Rapporten Inequality Watch viser at fattigdom ikke handler kun om manglende ressurser, men manglende fordeling. En analyse av Mosambik i rapporten viser at til tross for at landet selv har blitt rikere, med en årlig vekstrate på 6-8 prosent de siste 10 årene, har fattigdomsreduksjon stoppet opp siden 2002 og ulikhet økt. Vekst er ikke nok.

Rapporten oppfordrer til ny politikk som har fokus på utjevning og omfordeling og som sørger for at disse er sentrale elementer i framtidige internasjonale utviklingsavtale. Når Norges bistands- og utviklingspolitikk debatteres i måneder fram til Stortingsvalget neste år er dette et tema som bør være høyt oppe på dagsordenen for de som er opptatt av Norges bidrag til en demokratisk og fredelig verden. En rettferdig fordeling, både av makt og ressurser, er grunnleggende for å få dette til.


Relevante emner