Verdensbankens nye forsiktighetsregler må gjelde alle utlån

Verdensbankens nye forsiktighetsregler må gjelde alle utlån

- Det blir for snevert at de nye forsiktighetsreglene til verdensbanken bare skal gjelde én enkelt utlånsordning, investment lending, slik banken foreslår. Denne typen utlån utgjør en stadig mindre del av bankens totale virksomhet, sier seniorrådgiver i ForUM, Ane Schjolden.

ForUM deltok på Verdensbankens informasjonsmøte der de hadde invitert til rådslag om revisjonen av bankens forsiktighetsregler, eller såkalte «safeguards».

- Det er svært viktig at når banken lager nye standarder, må de være obligatorisk å følge, ikke frivillige. Det må også være bankens ansvar å sjekke at de som mottar lån og støtte gjør tilstrekkelig gode risiko- og konsekvensvurderinger og at rapportering må være basert på en uavhengig tredjepart, og ikke selv-rapportering, sier Ane Schjolden.

ForUM-rådgiveren mener at de nye retningslinjene også må hjemle klageadgang til «inspeksjonspanlet», som i dag mottar klager fra berørte parter og vurderer om bankens retningslinjer har blitt brutt.

Blir nye forsiktighetsregler svakere enn dagens?
Verdensbankens forsiktighetsregler omfatter i dag åtte safeguard policies på ulike områder som skog, urfolk, tvangsflytting osv, og har til hensikt å forhindre og kompensere for skader som prosjekter finansiert av banken kan påføre mennesker og miljø. I møtet presenterte Verdensbankens representant, Stephen Lintner, bakgrunnen for revisjonen av de nåværende reglene (se powerpoint i vedlegg-boks). Målet er å komme fram til et oppdatert regelverk som også skal favne en lang rekke problemstillinger som dagens «safeguards» ikke fanger opp, som f.eks. klima, menneskerettigheter, og likestilling. Samtidig ligger det under at Verdensbanken opplever at de forsiktighetsreglene de følger i dag er for krevende, at de gjør banken til en «for vanskelig» utlåner, sammenliknet med andre.

- På bakgrunn av dette frykter mange sivilsamfunns¬organisasjoner at en revisjon av standardene i denne konteksten vil føre til at kravene vil svekkes, sier Schjolden.

Denne bekymringen var Verdensbankens representant kjent med allerede, og hevdet at revisjonen ikke vil føre til at standardene svekkes. Det skal legges mer vekt på risikovurderinger av prosjekter, i forhold til dagens system hvor rammeverket legger fokus på konsekvensutredninger.

- Siden det i denne tidlige, første fasen av konsultasjoner om revisjonen av forsiktighetsreglene ikke foreligger noe utkast, gjenstår det å se om banken faktisk unngår å svekke standardene, sier Schjolden.

Delta i prosessen videre
Planen er at det skal sirkuleres et førsteutkast til reviderte forsiktighetsregler i mai 2013, og så skal det være en konsultasjonsrunde og påfølgende revisjon, før sisteutkast skal legges fram i april 2014. Det vil også bli anledning til å gi innspill til sisteutkastet før Verdensbankens styre skal få de nye reglene på sitt bord i juni 2014.

Verdensbanken ønsker seg skriftlige innspill både fra dem som deltok på konsultasjonsmøtet, og fra folk og organisasjoner som ikke kunne delta 4. desember. Benytt deres surveymonkey innen 15. februar, eller send innspill til safeguardconsult(at)worldbank.org


Relevante emner