Ett skritt nærmere en europeisk finanstransaksjonsskatt

Ett skritt nærmere en europeisk finanstransaksjonsskatt

I går la EU-kommisjonen fram et revidert utkast til finanstransaksjonsskatt for de 11 landene som har sagt de vil være med. Det er nå opp til disse både å vedta skatten, og bestemme hva pengene skal brukes til. Norge kan melde seg på!

Forslaget er basert på det som opprinnelig ble lagt fram for hele EU-fellesskapet høsten 2011. Det skal beregnes 0.1% skatt på aksjehandel og 0.01% på handel med derivater. Med de 11 landene, er det ventet at skatteinndrivingen vil skaffe til veie i overkant av 30 milliarder Euro.

Formålet med skatten er tredelt: Det skal sørge for at finanssektoren bidrar rettmessig til «felleskassa» slik andre sektorer gjør via moms. For det andre skal det regulere finanssektoren i retning av mer ansvarlige investeringer, som er mer innrettet mot å tjene realøkonomien. Det tredje formålet er å styrke EUs indre marked ved å unngå ulike nasjonale tilnærming til skatt på finanstransaksjoner.

De 11 landene som er med er Tyskland, Frankrike, Østerrike, Belgia, Hellas, Estland, Italia, Portugal, Slovakia, Slovenia og Spania 11. Disse landene utgjør til sammen 2/3 av EUs verdiskaping. Målet er å bli enige om en slik skatt raskt, for å begynne inndrivingen fra 1. januar neste år.

Siden ennå ikke alle land er med på slik skattlegging, er det sentralt å designe skatten slik at man ikke enkelt kan unngå skattlegging ved å foreta transaksjonene i et annet marked. Det er derfor lagt inn et prinsipp om at hvis en av aktørene i transaksjonen er hjemmehørende i et av de 11 landene, så skal skatten beregnes, uansett hvor transaksjonen finner sted. Og dersom et finansinstrument selges i et av de deltagende landene skal skatten beregnes uansett hvem som handler.

Dagligdagse finanstransaksjoner for folk og selskaper som deltar i realøkonomien (lån, forsikring, bankinnskudd osv.) er selvsagt fritatt. Det samme er transaksjoner knyttet til forvaltningen av offentlig gjeld og utøvelsen av monetær politikk (f.eks. valutahandel for å styrke stabiliteten i et lands valuta).

Les mer på http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-115_en.htm


Relevante emner