Langt igjen for Cermaq

Langt igjen for Cermaq

«Stor avstand mellom ambisjoner og praksis når det gjelder samfunnsansvar », konkluderer en studie av Cermaqs lakseoppdrett i Chile. Nylig vedtok Stortinget at Cermaq kjøper opp et annet problematisk selskap i Sør-Amerika.

Pressemelding fra ForUM, 15.05.13

Utrygge arbeidsforhold for kvinner, lave lønninger og ødeleggelser for lokalbefolkningen: Funnene i en studie av forholdene i Cermaqs oppdrettsselskap Mainstream i Chile viser at Cermaq opererer langt fra sitt løfte om å bli det beste selskapet på samfunnsansvar i oppdrettssektoren.

Nylig ble det også kjent at deres oppkjøpskandidat Copeinca i Peru er kraftig bøtelagt for rovfiske. Selskapet har tidligere vært i medias søkelys for miljøødeleggelser og dårlige arbeidsforhold. Cermaqs oppkjøp av Copeinca anses likevel som strategisk, og Stortinget vedtok i går sin støtte til oppkjøpet. Kun Venstre stemte imot.

- Vi har selv luftet våre bekymringer overfor medlemmer i Stortingets næringskomité om både Cermaq og Copeinca. De kritiske forholdene ved begge selskapene skulle vært en tydeligere del av Stortingets beslutningsgrunnlag, sier Andrew Preston, daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM).

Studien i Chile er gjennomført på bakgrunn av klagesaken mot Cermaq for brudd på OECDs retningslinjer.

Ikke fulgt opp
Klagen omfattet blant annet miljøskader ved produksjonen og brudd på arbeidstaker- og menneskerettigheter i Chile og Canada. I 2011 ble prosessen avsluttet, hvor Cermaq kom med viktige innrømmelser og satte et høyt ambisjonsnivå for sitt samfunnsansvar.

- Vi ønsket å undersøke i hvilken grad felleserklæringen hadde ført til endringer. At de har kommet så kort, ser vi som svært alvorlig, sier Preston.

Studien som ble gjort i på oppdrag fra ForUM er basert på intervjuer og bakgrunnsinformasjon i landet hvor Cermaq har tre fjerdedeler av sin arbeidsstyrke.  Den viser tydelig at det er lang vei mellom selskapets ambisjoner og praksis.

- Selskapet har gjennomført en rekke positive tiltak for å bedre fiskehelsen og miljørelaterte forhold.  Men halvannet år etter at felleserklæringen var inngått hadde de ikke kommet i gang med tiltak for å bedre dialogen med sine ansatte. De har heller ikke avklart rettighetene til urfolk som er berørt av virksomheten, påpeker Preston.

Studien er nå publisert - se vedlegg til høyre.

Gå til vår håndbok for klagesaker, basert på klagesaken mot Cermaq.