Norges Bank beholder aksjer i omstridt selskap

Norges Bank beholder aksjer i omstridt selskap

Norges Banks siste tall for 2012 viser at Oljefondet har investert 1 420 millioner kroner i aksjer i det omstridte selskapet Posco. Dette er en økning i eierandelen fra 2011.

De siste syv årene har det vært store konflikter rundt selskapets forsøk på å etablere et enormt stålverk i en av Indias fattigste delstater, Orissa. Avlinger er ødelagt og lokalbefolkningen har blitt fordrevet fra jorda si med voldelige midler. Som følge av dette har det vært en rekke alvorlige overgrep og dødsfall. De siste månedene har konflikten eskalert kraftig og forrige helg ble 3 mennesker drept.

Dagsavisen: Får kraftig indisk kritikk
Dagsavisen: Krass kritikk av Oljefondets forvalter
Aftenposten: Oljefondet granskes for etisk brudd
NRK: Oljefondet granskes for etikk-brudd

17. oktober 2012 klaget det norske nettverket  Forum for utvikling og miljø Oljefondet ved Norges Bank inn for myndighetene for å ha brutt OECDs retningslinjer for et ansvarlig næringsliv gjennom denne investeringen. Bak klagen sto også indiske, nederlandske og sørkoreanske organisasjoner. 

- Når Norges Bank velger å fortsette sitt engasjement i Posco forventer vi at banken intensiverer og er åpne om hvordan den utøver sitt aktive eierskap, sier daglig leder i Forum, Andrew Preston.

- Så langt har denne strategien overfor Posco mislykkes og menneskerettighetsbruddene selskapet har et medansvar for har blitt verre. Det er på tide at vi får innblikk i hvordan Norges Bank sikrer at eierskapsutøvelsen skal bidra til god selskapsstyring og fremme høye sosiale og miljømessige normer i selskapene vi investerer i slik det står på bankens egen nettsider.


Relevante emner