Russland blokkerer klimaforhandlingene

Russland blokkerer klimaforhandlingene

- Dette er et stort og alvorlig tilbakeslag. Nå går vi mot klimatoppmøtet i Warszawa i november uten å fått fullført forhandlinger på vanskelige temaer, sier ForUMs fagrådgiver Arvid Solheim.

Klimakonvensjonens andre vårmøte i Bonn går mot slutten av sin andre og siste uke med forhandlinger. Det var store forventninger om et effektivt møte som kunne legge et viktig grunnlag for det kommende klimatoppmøtet i Warsawa i november.

Tirsdag 11. juni måtte imidlertid møtelederne gi opp å få i gang forhandlingene i den såkalte «implementeringskomiteen» (SBI) , som overser gjennomføringen av vedtak gjort andre steder i Klimakonvensjonen.  Russland, Ukraina og Hviterussland insisterte gjennom åtte dager på å få endret på dagsorden for å diskutere punkter som de gjerne ville ta opp, noe resten av UNFCCCs 193 medlemsstater ikke kunne akseptere.   

Følg klimaforhandlingene her

- Denne komiteen er en av tre viktige forhandlingsarenaer her i Bonn. Russernes blokkering er et alvorlig slag for forhandlingsprosessen, og en slik uthalingstaktikk minner mest om demonstrasjon av styrke og hevn. Dette er med på å redusere sjansene for å få et godt utfall av møtet i Warszawa, sier ForUMs Arvid Solheim, som følger forhandlingene.

Forhandlerne har forsøkt å få gjort så mye som det er mulig å gjøre uten at den formelle SBI-prosessen er i gang. De andre to forhandlingsløpene går sin gang, og alle møter som ikke krever et formelt møte blir gjennomført, men man begynner nå å få problemer på grunn av temaer som bør utvikles og koordineres med SBI.  

Mye satt på spill
Tålmodigheten begynner å bli tynnslitt i forhandlingsrommet i Bonn. Arbeidet i SBI er nå avsluttet uten å ha kommet noen vei, noe som er en alvorlig forsinkelse i klimaforhandlingene. Er mangelen på fleksibilitet og samarbeidsvilje fra Russlands side et uttrykk for fornærmelsen i Doha i desember - hvor de ble overkjørt av en overivrig møteleder - eller er det et tegn på at de ønsker å sabotere klimaforhandlingene generelt? 

- Det vet vi ikke, men konsekvensen er i hvert fall at sjansene for å få gode resultater ut av toppmøtet i Warszawa i desember minker for hver dag det ikke jobbes her. Det kan også resultere i at mulighetene for å komme til enighet om en ny altomfattende klimaavtale i 2015 nå står i fare, påpeker Solheim.


Les også:

Nye Meninger - Viktig klimamøte i Bonn
Etterlyser aktiv norsk innsats i klimaforhandlingene
Lite konkret i klimaforhandlingene


Relevante emner