Sterkt fordelingsperspektiv i statsbudsjettet

Sterkt fordelingsperspektiv i statsbudsjettet

- Statsbudsjettet har en tydelig og klar vektlegging av rettferdig fordeling i utviklingspolitikken. Det er viktig i en tid med økende forskjeller, sier daglig leder i ForUM, Andrew Preston.

Forum for utvikling og miljø er fornøyd med det sterke fordelingsperspektivet i forslaget til statsbudsjett for 2014 som ble lagt fram i dag.

- Uten rettferdig fordeling oppnår vi ikke fattigdomsreduksjon og vi makter ikke å oppfylle grunnleggende menneskerettigheter. Også under FNs toppmøte i høst var økende ulikhet mellom rike og fattige løftet fram som en utfordring, sier Preston. Han er fornøyd med at utviklingsbudsjettet er beholdt på en prosent av BNI.

Fordeling er også tema for regjeringens samstemthetsrapport, som denne gangen er bygget inn  i statsbudsjettet.

- Dette er løfterikt, sier ForUMs daglige leder.

Aktsomhetsfremmende sjekkliste

Regjeringen har nå konkretisert ambisjonene for en helhetlig og sammenhengene politikk på tvers av saksområder og lagt fram en sjekkliste for hva myndighetene skal ta hensyn til for å unngå negative bivirkninger for utviklingsland.

- Dette er en sjekkliste som fremmer aktsomhet om konsekvenser for gjeld, miljø, likestilling og urfolk. Den påtroppende regjeringen har et uttalt ønske å fremme en mest mulig samstemt norsk utviklingspolitikk. Vi håper og forventer at de vil utvikle denne sjekklisten ytterligere, sier Preston.

I statsbudsjettet peker den rødgrønne regjeringen på at det er enorme summer i omløp gjennom handel, investeringer og kapitalflukt, summer som er mange ganger større enn bistanden.

- Med et fokus på åpenhet, økte inntekter og ulovlig kapitalflukt vil behovet for tradisjonell bistand bli mindre over tid, sier Preston.

- Vi vet at investeringer i seg selv ikke nødvendigvis fører til utvikling. Det er derfor positivt at regjeringen vektlegger at næringsutvikling skal fremme utvikling i mottagerlandene og rettferdig fordeling, avslutter Preston.