Tiårets viktigste klimarapport

Tiårets viktigste klimarapport

Denne uka legger FNs klimapanel (IPCC) fram den mest oppdaterte og helhetlige kunnskapen om endringene i klimasystemet. ForUM følger FNs klimapanel sitt møte i Stockholm.

- IPCC-rapporten som kommer nå og til neste år vil være et veldig viktig innspill i det arbeidet som gjøres på mange hold, for å få til den politiske og holdningsmessige endringen som må til, sier fagrådgiver Arvid Solheim, som representerer ForUM-fellesskapet i Stockholm denne uken.

FNs klimapanel skal i 2013 og 2014 legge fram tre delrapporter og en synteserapport som til sammen utgjør klimapanelets femte hovedrapport. Arbeidsgruppe 1 legger fram den første delen nå, og det er delen som gir det vitenskapelige grunnlaget for de andre rapportene.

Hele delrapporten fra Arbeidsgruppe 1 vil bli publisert på mandag 30. september. I løpet av noen hektiske forhandlingsdager i Stockholm vil representanter fra alle IPCCs medlemsland delta i redigeringen av sammendraget, det såkalte Summary for Policymakers.

- Rapporten vil vise at forskerne har oppjustert sannsynligheten for at klimaendringene er menneskeskapt fra 95 til 97 prosent sikkert. Den vil vise med all nødvendig tydelighet at det er menneskelig aktivitet - i første rekke forbrenning av olje, gass og kull, samt rydding og nedbrenning av skog - som fører til at innholdet av klimagasser i atmosfæren øker stadig raskere, sier Solheim.

Derfor er den så viktig: Se BBCs 90-sekunders-video om rapporten

Fortgang i klimaforhandlingene
I IPCC-rapporten har 259 forskere fra 39 land samlet all relevant forskning på hvordan klimaet endrer seg, hvordan det har vært for millioner av år siden, og hvilke endringer som kan observeres ved direkte målinger i dag.

I november er det også klart for klimatoppmøte i Warsawa, og håpet er at resultatene fra klimarapporten vil skyte fart i forhandlingene.

- Vi vil nå få presentert ugjendrivelige bevis for at klimaendringene skjer og at konsekvensene av utilstrekkelige handlinger blir uforutsigbare sosiale og geopolitiske endringer. Vi kan håpe på at stadig flere bedrifter, fagorganisasjoner og investorer forstår at man kan ikke vente på politikerne, men at de teknologiske og økonomiske endringene må skje nå. La oss også håpe at denne nye rapporten blir popularisert, spredt og diskutert vidt og bredt, sier Solheim.

ForUM vil komme med mer oppdateringer rundt publiseringen av IPCC-rapporten.


Relevante emner