Åpenhetslov vedtas

Åpenhetslov vedtas

Regjeringen har besluttet å foreslå land-for-land-rapportering fra 1. januar 2013. Lovforslaget inneholder fortsatt viktige mangler.

I mai leverte en arbeidsgruppe i Finansdepartementet et forslag til norske regler med krav om land-for-land rapportering (LLR) med utgangspunkt i forslag til nytt EU-regelverk.

Dette innebærer at selskaper som driver virksomhet innenfor utvinningsindustrien og skogsdrift pålegges å rapportere om virksomheten selskapet driver for hvert land hvor selskapet opererer. Regjeringen har nå besluttet å følge gruppens forslag.

Lovforslaget vil bli lagt frem for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet i oktober. Les mer her.

Viktige mangler
ForUM ser det som positivt at store norske selskaper i skog- og utvinningsindustrien fra neste år av skal rapportere om sine investeringer, salgsinntekt, produksjon, kjøp av varer og tjenester - samt antall ansatte for hvert enkelt land som selskapet operer i. Selskapene må også oppgi opplysninger om alle sine datterselskap.

- Land-for-land-rapportering anser vi som det viktigste redskapet vi har for nettopp å sikre åpenhet om kapitalstrømmer. Det er veldig mye bra i det norske forslaget, men det er avgrenset til å gjelde bare to sektorer. I vårt innspill fremhevet vi at det raskt må utvides til å gjelde alle sektorer, påpeker Andrew Preston, daglig leder i ForUM.

ForUM påpekte også i sitt høringsinnspill at det mangler noen opplysninger for at rapporteringen skal bli et nyttig verktøy for åpenhet og mot kapitalflukt.

Flere organisasjoner stiller spørsmålstegn ved det endelige forslaget. "Norge kan få åpenhetslov uten åpenhet", påpeker PWYP Norge i kronikk i Klassekampen - les her.

Tax Justice Network Norge har nyttig informasjon om temaet på sine nettsider.