- De nye utviklingsmålene må ta tak i ulikhet

- De nye utviklingsmålene må ta tak i ulikhet

- Det er et opprør og sinne i verden mot de enorme ulikhetene som finnes, spesielt i mellominntektsland med store forskjeller, slik som India. De nye utviklingsmålene må ta dette opp i seg, og ikke kun fokusere på ekstrem fattigdom, sa Amitabh Behar på et fullsatt seminar om de nye utviklingsmålene.

24. april arrangerte ForUM sammen med Unicef, UNDP, FOKUS, FN-sambandet, Grid Arendal og UNESCO-kommisjonen seminaret Får verden utviklingsmålene den trenger?

Her kan du lese hva som ble sagt på seminaret.

I anledning seminaret hadde vi invitert indiske Amitabh Behar til Norge. Han er en av lederne for Global Call to Action Against Poverty, verdens største sivilsamfunnsbevegelse for å bekjempe fattigdom og ulikhet.

Behar mener at Norge må ta opp ulikhet i forhandlingene. Til Vårt land 25. april sa han:

- I India bygger landets rikeste mann privatbolig på 27 etasjer, mens mangfoldige millioner landsmenn må gå sultne til sengs. Dette viser ironien ikke bare i det indiske systemet, men i hele det globale systemet for fordeling av ressurser. En økende og usømmelig ulikhet bidrar til å frata fattige mennesker over hele verden deres mulighet til verdige liv.

Behar har vært med å utforme de nye utviklingsmålene gjennom sitt engasjement i Post 2015-agendaen de siste to tiårene. Han har en sentral rolle i indisk sivilsamfunn, et sterkt Sør-fokus i sitt syn på utvikling, og har spesielt kompetanse på demokratisk styresett. Han har flere ganger blitt invitert til FNs generalforsamling for å snakke om utviklingsmålene.

Les også Bistandsaktuelt sitt oppslag om seminaret Tøff kamp om demokrati som nytt utviklingsmål.

De nye målene skal være universielle, og Behar mener at det er avgjørende at rike land tar en mer aktiv rolle og ser sitt ansvar i utforming og gjennomføring av dem.

- Med verdens største investeringsfond har Norge store muligheter til å gå foran som et godt eksempel. Dere kan sette tydelige krav til selskapene man investerer i om alt fra standarder innenfor miljø, til arbeidsrettigheter og ansvarlig skatteinnbetalinger til landene der selskapene opererer, sier Amitabh Behar.

Han advarer mot at alt vil falle sammen hvis ikke man prioriterer finansiering av de nye målene, både gjennom penger til utvikling og endring av økonomiske strukturer som gjeld og kapitalflukt.

- Her har Norge et særlig ansvar som et rikt land og fordi Norge har fått en lederrolle av FN på nettopp finansiering av målene.

På seminaret signaliserte statssekretær Bård Glad Pedersen at Norge at i utgangspunktet prioriterer: 

• godt styresett og menneskerettigheter
• utdanning
• global helse
• likestilling og kvinners rettigheter
• bærekraftig energi


Relevante emner