Nye utviklingsmål tar form

Nye utviklingsmål tar form

Temaer som ulikhet, klima, fred og finansiering av målene var det som ble mest debattert på mai-møtet om FNs nye utviklingsmål.

Forrige uke holdt FNs åpne arbeidsgruppe sitt 11. møte om hva FNs nye utviklingsmål skal inneholde. Nå gjenstår kun to møter før arbeidsgruppa skal lansere sin rapport med anbefalinger til høstens generalforsamling i FN, og det har allerede blitt mer tydelig hva gruppens 70 land mener at målene bør dekke.

Her kan du lese teksten som ble diskutert på møtet.

Større fokus på ulikhet
Møtelederne slo fast at det er for mange fokusområder og at en del av dem må slås sammen, men at det reviderte dokumentet til neste møte likevel kommer å bli utvidet med ett fokusområde, nemlig det å redusere ulikhet. Dette var tidligere et eget fokusområde som var tatt ut av teksten til dette møtet, noe som ble møtt med store protester fra et stort antall land.

En oversikt over de 16 foreslåtte fokusområdene finnes i boksen til høyre.

Klima splitter landene
Det var en splittelse mellom land som ønsket å beholde et eget fokusområde på klima og de som kun vil ha delmål på klima inkludert i andre fokusområder. Dette blir en diskusjon på neste åpne arbeidsmøte, og til da vil møtelederne både beholde klima som et eget område og legge inn klimadelmål under andre fokusområder i teksten.

Fred og styresett i ett og samme mål?
Det var også sterke motsetninger på temaene fred og styresett. Land, som for eksempel Norge, vil lage to fokusområder av dette som også dekker delmål om menneskerettigheter og demokrati, mens andre mener at disse to områdene ikke i det hele tatt burte være med i målene. Det er fortsatt uklart hva som vil skje, men foreløpig forblir dette et fokusområde der delmål på fred og styresett separeres.

Nord og Sør uenig om finansiering
Den store skillelinjen mellom rike land og utviklingsland ligger i fokusområdet som håndterer ressurser for tiltakene. For å sikre nok ressurser og realistiske mål vil utviklingsland at finansiering skal være knyttet til hvert mål, mens rike land mener at det er urealistisk, ufleksibelt, og vil beholde dette som et eget fokus område.

Planen videre
Basert på diskusjonene kommer møtelederne å presentere et nytt utkast til tekst med delmål den 27. mai. De konkluderte med at antallet delmål i alle fokus områder, som nå er 150, kommer til å vokse i dokumentet, men at de ved de kommende to møtene må reduseres.

Under neste møte (16.-20. juni) kommer generelle innspill fra landene kun å tillates første formiddagen. Etter det må det være mer konkret og man kommer kun til å gå igjennom delmål for delmål for å nå konsensus. For å lette prosessen kommer uformelle konsultasjoner å holdes i New York uken før neste møte. ForUM kommer å gi respons på innholdet i det nye utkastet til UD før konsultasjonene begynner.

Les teksten som ble diskutert på møtet



Relevante emner