Den nye regjeringsplattformen mangler ambisjoner for bærekraftsmålene

Foto: Mark Konig

Den nye regjeringsplattformen mangler ambisjoner for bærekraftsmålene

I den nye regjeringsplattformen nevnes bærekraftsmålene kun to ganger – regjeringen vil opprette en nordisk hub for globale digitale miljøer som skal bidra til utvalgte bærekraftsmål, og utviklingspolitikken skal være forankret i FNs bærekraftsmål. Utover dette er referanser til bærekraftsmålene fraværende i Hurdalsplattformen.

Forum for utvikling og miljø er svært skuffet over den nye regjeringens manglende ambisjoner for bærekraftsmålene.

- Pandemien har vært et stort skritt tilbake i arbeidet for å utrydde sult og fattigdom, for god helse og stans av farlige klimaendringer innen 2030. Flere lever i ekstrem fattigdom, flere sulter, flere er arbeidsledige og klimagassutslippene har økt. Skal målene nås innen 2030, kreves store ambisjoner i alle land. Ambisjonene er langt fra det som trengs for å nå målene innen 2030, både i Norge og globalt, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Sund-Henriksen er også kritisk til at FNs bærekraftsmål kun skal være førende for utviklingspolitikken. Bærekraftsmålene skal nås både i Norge og globalt innen 2030. Da må det være førende for all politikk, mener hun.

- FNs bærekraftsmål er ikke mål kun for utviklingsland. De krever radikale endringer i forbruk, utslipp og samfunnsutvikling også i rike land. For å nå bærekraftsmålene, må all politikk trekke i samme retning. Vi må sørge for at det vi gjør her hjemme ikke går på bekostning av andre lands mulighet til å nå målene. Disse perspektivene er fraværende i denne plattformen, sier Sund-Henriksen.

Selv om plattformen mangler en plan for å nå bærekraftsmålene, er det enkelte tiltak som trekker i riktig retning. Norge ønsker blant annet å være pådriver for en internasjonal konvensjon for økonomisk åpenhet og å støtte opp om arbeidet for internasjonale mekanismer for håndtering av gjeldsmekanismer. Det er også positivt at regjeringen vil gjøre Statens Pensjonsfond Utland (SPU) verdensledende på ansvarlighet og klima- og naturrisiko, og at fondet skal bidra til menneskerettighetene og bærekraftig utvikling. ForUM er også svært fornøyd med at Norge skal være en pådriver for en ambisiøs internasjonal naturavtale.

- Oppnåelse av bærekraftsmålene vil kreve store ressurser, og det er flere gode tiltak i regjeringsplattformen. Problemet er at bærekraftsmålene skal nås både i Norge og globalt, og det vi har fått presentert vil ikke oppnå det. Vi trenger økte ambisjoner, en tydelig plan og nok ressurser til å gjennomføre den, avslutter Sund-Henriksen.

Lovende målsetninger for SPU

Det er veldig gledelig at regjeringen setter seg mål om at SPU skal være det ledende pensjonsfondet i verden innenfor ansvarlighet og håndtering av klima- og naturrisiko. I tillegg er vi glade for at regjeringen lytter til ekspertgruppen for klimarisiko, og legger til grunn et langsiktig mål om nullutslipp for selskapene fondet investerer i. Det sier ForUMs fagrådgiver for Norge som investor, Diego Foss.

Han mener at jobben nå blir å innføre dette i praksis og sier at det vil være et skritt i en mer ansvarlig retning dersom fondet innfører risikobasert forhåndsfiltrering.

- Gjennom risikobasert forhåndsfiltrering kan vi unngå å investere i de selskapene som har størst risiko for å drive uansvarlig. Når det gjelder nullutslippsmålet, er det viktig at det følges opp med systematisk og transparent rapportering. Fondet trenger en konkret plan for hvordan vi skal nå det målet, sier Foss.

Også på ansvarlig næringsliv er det positive signaler i regjeringsplattformen. ForUM er blant annet glade for at det virker å være en referanse til Åpenhetsloven i regjeringsplattformen, med følgende kulepunkt: "Sikre effektiv innføring av lov om god handelsskikk og sørge for tilstrekkelig tilsyn og åpenhet som sikrer forbrukernes interesser".

Det er ellers flere gode formuleringer i plattformen som refererer til næringslivets ansvar for å fremme bærekraft og ta hensyn til klima, samt menneske- og arbeiderrettigheter. Dette følges opp med noen gode kulepunkter om at regjeringen vil arbeide for at flernasjonale handelsavtaler skal sikre grunnleggende standarder, klima- og miljøhensyn og arbeidstakerrettigheter.

Skuffet over fortsatt oljeleting

Det er svært skuffende at regjeringen fortsatt vil åpne for videre oljeleting, når vi vet at verden allerede har funnet mer olje enn vi kan pumpe opp dersom vi skal nå målene i Paris-avtalen. Regjeringen har åpenbart ikke forstått at det ikke hjelper å gjøre oljeutvinningen litt mer grønn når produksjonen og forbruk av olje er det store problemet. Det sier fagrådgiver for klima i ForUM, Lillian Bredal Eriksen.

Hun er også skuffet over at det ikke ligger noen løfter om mer penger til internasjonal klimafinansiering i plattformen. Eriksen sier at det er bra at den nye regjeringen ønsker å satse på tilpasning, men at dette ikke bare kan skje i Norge.

Hun anerkjenner likevel at det også er en del positive punkter i regjeringserklæringen på klima.

- Vi er glade for at regjeringen har tatt innspillene våre på at man må se på både kvotepliktig sektor og ikke kvotepliktig sektor i sammenheng. Det er også bra at det finnes et eget avsnitt på sirkulærøkonomien. Mer usikkert er det hva som ligger i at man vil bruke skogen aktivt som en sentral del av klimapolitikken. Det blir viktig at utarbeidelsen av et nasjonalt mål og strategi for å øke den naturlige karbonlagringen i norsk natur blir god, og at den tar økologi og biologisk mangfold til hensyn, sier Eriksen.

De internasjonale ambisjonene for naturen er på plass, men de nasjonale forpliktelsene mangler

- Det er gledelig og betimelig at Hurdalsplattformen erklærer at klima og natur skal være en ramme rundt all politikk, men vi savner tydeligere spor etter dette i politikken, sier ForUMs rådgiver for natur, Ingrid Rostad.

ForUM trekker fram målet om at Norge skal fortsette å være en pådriver for en ambisiøs internasjonal naturavtale som svært positivt, men savner flere forpliktelser for naturen i Hurdalsplattformen.

- Det er viktig at Norge er en tydelig stemme internasjonalt, men vi må også levere på hjemmebane. Manglende prioritering av og for lite kunnskap om naturen var blant de sentrale årsakene til at vi ikke nådde noen av målene i den forrige internasjonale naturavtalen, derfor håper vi å se større ambisjoner på vegne av naturen i Norge i politikken enn det vi har sett så langt i regjeringsplattformen, fortsetter Rostad.

ForUMs rådgiver savner også et tydeligere fokus på sammenhengen mellom klima og natur: Klima- og naturkrisa driver hverandre framover, og det er ingen løsning å ofre verken naturen eller naturmangfoldet med mål om å redde klimaet. Intakt natur og naturmangfold er en viktig del av livsgrunnlaget vårt, men også avgjørende for naturens evne til å ta opp og lagre karbon. Derfor må vi se klimaløsninger fra den nye regjeringa som tar naturen mer på alvor.


For mer informasjon kontakt: