FN-forhandling om våpenhandelsavtale starter i dag

- FNs forhandlinger om en Arms Trade Treaty er en historisk mulighet til å forhindre nedslakting som i Syria, sier ForUMs seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan, som er på plass i New York for å følge forhandlingene. Sluttforhandlingene om verdens første internasjonal våpenhandelsavtale pågår hele juli.

 - Politiske ledere har en historisk mulighet til å plassere menneskerettigheter og humanitære hensyn over egeninteresse og fortjeneste når sluttforhandlingene for å regulere den globale våpenhandelen begynner i dag i FN, sier Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM).

Den internasjonale Control Arms-kampanjen, som ForUM er en del av sammen med Amnesty International, Oxfam og organisasjoner fra mer enn 125 land, oppfordret regjeringer til å bli enige om en sterk avtale som sikrer respekt for internasjonale menneskerettigheter og humanitær rett.

Hvert minutt dør i gjennomsnitt én person som følge av væpnet vold, og tusenvis blir mishandlet og skadd hver dag.

- I Syria, Sudan andre steder er verden nå vitne til de grusomme menneskelige omkostningene av hensynsløs og hemmelig våpenhandel. Hvorfor må flere millioner mennesker bli drept og få livene sine ødelagt før ledere våkner opp og tar ansvar for å kontrollere våpenhandel internasjonalt? sier Brian Wood, som leder Amnesty Internationals våpenkontrollarbeid.

- Arms Trade Treaty-forhandlingene er en viktig lakmustest for om politiske ledere tør å ta virkeligheten inn over seg og vedta regler som kan gjøre slutt på den uansvarlige våpenhandelen, sier Wood.

Om man ikke klarer å levere en omfattende Arms Trade Treaty (ATT) vil flere millioner sivile bli drept, skadet, voldtatt og tvunget til å flykte fra hjemmene sine som et direkte resultat av uansvarlig og dårlig regulert handel med våpen.

I flere tiår har mennesker i over hele verden båret kostnadene av våpenhandel, en handel som heller bensin på bålet i væpnede konflikter og fører til vold, korrupsjon og som svekker utvikling.

- Vi har en once-in-a-generation-mulighet til å gjøre verden til et tryggere sted. Dette er ikke en hvilken som helst avtale, men en avtale som kan tøyle en handel som for øyeblikket spinner helt ut av kontroll, sier Anna Macdonald, Oxfams leder for Arms Control Campaign.

- Fra Kongo til Libya, fra Syria til Mali; alle har lidd av den uregulerte handelen på våpen og ammunisjon, som har ført til uendelige lidelser og gått alt for langt. I de neste ukene vil diplomater enten forandre verden - eller svikte verden, legger Macdonald til.

Per i dag finnes det ingen omfattende juridisk bindende internasjonale regler for global handel med konvensjonelle våpen, og hull og smutthull er vanlig i både nasjonale og regionale kontroller. Aktivister fra hele verden er fast bestemt på å få myndigheter til å sette en stopper dette. Det haster å få på plass en ATT som kan forhindre våpenhandel i å være katalysator for menneskerettighetsbrudd, fattigdom og konflikt.

For at ATT skal være effektiv må den sørge for at regjeringer har strenge reguleringer på salg og overdragelse av alle våpen, ammunisjon og tilhørende utstyr som brukes i militære og sikkerhetsoperasjoner - fra pansrede kjøretøyer, raketter og fly til håndvåpen, granater og ammunisjon.

Regjeringer må bli pålagt strenge risikovurderinger før eventuell tillatelse av en internasjonal våpenoverføring eller transaksjon, og det må være offentlig rapportering av alle fullmakter og leveranser. Handel uten tillatelse eller ulovlig videresalg av våpen bør gjøres straffbart under nasjonal lovgivning. De som ikke overholder forpliktelsene i handelsavtalen bør stilles til ansvar.

De fleste land er for en sterk ATT-tekst ved forhandlingsslutt den 27. juli, men noen land har prøvd å svekke reglene og definisjonene i utkastet til avtale. USA, Kina, Syria, og Egypt har nylig gitt uttrykk for sin motstand mot å inkludere ammunisjon i avtalen. Kina ønsker å ekskludere håndvåpen og \"gaver\", mens flere Midtøsten regjeringer er imot menneskerettighetenskriteriene i avtalen.

- Det er en absurd og dødelig realitet at det for øyeblikket er globale regler for handel med frukt og dinosaurbein, men ikke de for handel av våpen og stridsvogner, sier Borghild Tønnessen-Krokan.