Doha, hovedstaden i sjeikdømmet Qatar er vertskap for årets klimakonferanse, COP 18. Det kan synes anakronistisk at en konferanse som har som mål å redusere verdens utslipp av klimagasser har blitt lagt til et av de land i verden som har høyest utslipp pr innbygger. Imidlertid blir dette av mange sett på som en mulighet for de mer «progressive» araberlandene i den Arabiske gulfen til å vise at de tar klimaendringer på alvor.
Det snakkes om at de skal melde inn egne planer for lav-karbon utvikling, øket støtte til og investering i fornybarprosjekter i andre land, pengebidrag til klimafinansiering i utviklingsland osv. Det vil i tilfelle bli et gjennombrudd, for G77-gruppen av land som de tilhører, og ganske spesielt araberlandene, har vært veldig lite villige til å ta på seg forpliktelser.
Saudi-Arabia er bremsekloss
Storebror i regionen, Saudi-Arabia er en reell bremsekloss i arbeidet for å få på plass en ny klimaavtale. Qatar, hjemsted for den frittalende TV-stasjonen Al-Jazeera, har vist en vilje til å være annerledes, og å synes på den internasjonale scenen. Det var vel derfor de i fjor meldte seg som vertsnasjon for COP 18. Men nå er det mange som spør seg om de har tatt på seg en oppgave som er i største laget for et så lite land. Det å være vertsnasjon innebærer nemlig mye mer enn å stille til rådighet et flott konferansesener og 15 000 hotellrom. Vertsnasjonen blir også nemlig automatisk president for den kommende konferansen, og det krever stor diplomatisk innsats, erfaring og kløkt.
Vi har de tre siste årene sett hvordan i tur og orden Danmark, Mexico og Sør-Afrika har drevet et intenst diplomati i mer eller mindre hele året som går foran COP-en, for å legge grunnlaget for et best mulig utfall av konferansen. Mexico gjorde en stor innsats gjennom 2010 for å redde prosessen etter sammenbruddet i København i 2009, og det var takket være godt forarbeid og kyndig møteledelse at Sør-Afrika fikk rodd i land en avtale i fjor, en avtale som nå bærer navnet Durban-plattformen og som vil være viktig i en årrekke.
Urovekkende
Qatariene har imidlertid ikke vist mye initiativ enda, og har ikke begynt noen form for uformelle konsultasjoner for å finne veier mot gode vedtak i Doha. De snakker stort sett om den fine konferansehallen de har, og hvor fine fly man kan fly med for å komme til de fine hotellene i Doha. Det er urovekkende, ettersom det er mange muligheter for fiasko i desember.
Kjennere av Qatar sier at det som mangler er at kongefamilien engasjerer seg personlig i arbeidet. Så kanskje vi skal håpe på at det dukker opp en arabisk prins eller prinsesse i Miljøverndepartementet snart, interessert i å lære mer om de norske klima-standpunktene!
Les også tidligere oppdateringer fra Bangkok-møtet: