Ingen skuddsikker avtale uten ammunisjon

Ingen skuddsikker avtale uten ammunisjon

Uten ammunisjon har våpen liten verdi. Erfaringer fra Somalia, Liberia og en rekke land rundt i verden viser at uansvarlig salg av ammunisjon fortsetter å gi næring til kriger og voldshandlinger. Dette er budskapet fra flertallet av FNs medlemsland når det forhandles om ammunisjon skal inkluderes i en internasjonal våpenavtale.

Den meksikanske delegasjonen i samarbeid med det norske fredsforskningsinstituttet PRIO holdt i dag en side event under forhandlingene i New York.  Kirkens Nødhjelp ved Hilde Wallacher innledet om viktigheten av at ammunisjon blir inkludert i den internasjonale avtalen på lik linje med andre våpen:

«For Kirkens Nødhjelp, som arbeider for en sterk Arms Trade Treaty, er det en prioritet at ammunisjon blir inkludert i den International våpenavtalen fordi vi og våre mange partnere til daglig ser konsekvensene av den manglende reguleringen av konvensjonelle våpen i lokalsamfunnene hvor vi jobber. Skytevåpen og, ikke minst, ammunisjon er ofte urovekkende lett tilgjengelig. Dette bidrar til økt utrygghet, væpnet vold og ødelegger folks levebrød.»

12 milliarder kuler blir produsert på verdensbasis i året. Så langt er det ingen internasjonal avtale som regulerer de dødelige kulene med det målet å redusere menneskelige lidelser.

«Argumenter mot inkludering av ammunisjon i avtalen er ofte basert på antagelser om at det er logistisk og praktisk vanskelig å etablere kontrollmekanismer for disse elementene. Disse argumentene lyder hult når vi vet at det eksisterer en rekke nasjonale, regionale og faktisk globale eksempler på hvordan ammunisjon er plassert under ulike typer for kontrollregimer, blant annet i forbindelse med deres eksport, transport og lagring. Dette er derfor ikke et akseptabelt argument for å ikke inkludere ammunisjon i  ATT», forklarer Wallacher.

Norge på topp 15 lista over verdens største eksportører av ammunisjon.

PRIO har lansert en rapport under FN-forhandlingene som blant annet skisserer ulike grunner til at ammunisjon bør inkluderes i en internasjonal våpenavtale. Rapporten viser at den globale eksporten av ammunisjon domineres av en liten gruppe stater. I 2011 var det femten stater som stod for over 90 % av den totale eksporten av identifisert ammunisjon. Norge er ett av landene på listen.

Se hele rapporten

«At Norge er på topp 15 listen blant verdens største eksportører av ammunisjon medfører et stort ansvar. Her i NY er det nå viktig at Norge går foran med et godt eksempel for å få de andre store eksportørene av ammunisjon med seg på en bindende avtale. Uten kontroll og regulering av ammunisjon er det en betydelig risiko for at disse kommer på å avveie og tar livet av uskyldige ofre.», sier Elise Christensen fra Forum for utvikling og miljø.