Våpenhandelsavtale undertegnet i FN

Våpenhandelsavtale undertegnet i FN

Norge har nå signert den banebrytende, internasjonale våpenhandelsavtalen. Til sammen 67 land signerte i New York i juni, og en rekke andre land ventes å signere senere i år.

- Dette er en historisk dag. Millioner av mennesker lider som følge av ukontrollert våpenflyt. Våpen strømmer inn til aktører som begår grusomme overgrep i Syria og andre steder. Det vil nå kunne bli lettere å forhindre dette framover, sa Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø, som er i New York og har fulgt FN-forhandlingene siden 2009.

ForUM-fellesskapet har fulgt forhandlingene om våpenhandelsavtalen tett. ForUM er også styremedlem i den internasjonale Control Arms-koalisjonen - som i fjor ble Nobelprisnominert for å ha tatt initiativ til avtalen.

Aftenposten/NTB: Norge signerer FNs nye våpenhandelsavtale i dag
Dagsavisen: Feirer våpenavtale i dag

Ratifisering neste
Den internasjonale våpenhandelsavtalen, Arms Trade Treaty, omfatter alle konvensjonelle våpen og ammunisjon. Avtalen vil blant annet forplikte stater til å avslå våpensalg når det er stor risiko for at våpnene vil bli brukt til å begå menneskerettsbrudd eller andre overgrep mot sivile. 

Dette understreket også statssekretær Gry Larsen i sitt innlegg i FN, hvor hun takket sivilsamfunnet for deres viktig arbeid for avtalen.

- Vi hadde neppe vært her uten denne felles innsatsen, sa Larsen. 

Avtalen vil tre i kraft 90 dager etter at 50 land har ratifisert den. Norge har varslet at de vil ratifisere i år, det samme har en rekke andre stater. ForUM har jobbet for å få flest mulige land til å signere avtalen, og oppfordrer statene som ikke signerer i dag til å signere senest under FNs generalforsamling til høsten. Norge bør gå foran med et godt eksempel og skjerpe kontrollen med egen våpeneksport:

- Norge er en betydelig våpeneksportør og var pådriver for en sterk avtale. Vi forventer at Norge ratifiserer avtalen i år og setter høye standarder for implementering, sier Andrew Preston, daglig leder i ForUM.

USA, verdens største våpeneksportør, signerte ikke avtalen i går, men er blant landene som har varslet at de gjøre det senere i år.

Les også:
- Norge vil signere våpenhandelsavtalen
Våpenhandelsavtale vedtatt: - Nå må Norge følge opp
Mobiliserer for internasjonal våpenhandelsavtale


Relevante emner