Mye står på spill i Lima

Mye står på spill i Lima

- I Lima rammene for Paris-avtalen komme på plass, sier ForUMs klimarådgiver, Arvid Solheim. Han følger hele COP20-møtet som går av stabelen i Lima til uka og er spent på om brikkene faller på rette plass.

1. til 12. desember arrangeres COP20-møtet i Lima, Peru. Ettersom dette er det viktigste møtet før klimatoppmøtet i Paris 2015, og ganske få forhandlingsdager står igjen i 2015, må mye falle på plass i løpet av disse to ukene.

- I Lima må rammene for den kommende avtalen i Paris komme på plass. Foreløpig foreligger ingen ferdige forslag til tekster. Det er alarmerende tatt i betraktning at hele avtaleteksten må være ferdig minst seks måneder før Paris, for at nasjonalforsamlingene skal få anledning til å behandle saken, sier klimarådgiver i ForUM, Arvid Solheim.

Han skal være tilstede under hele møtet, som du kan lese mer om her

Les også "Hittil som forventet i Lima"

Nødvendig med kompromiss

Det gjenstår fremdeles mye de ulike landene må bli enige om for å komme i mål med ny klimaavtale.

I løpet av 2015 skal alle land presentere sine planer for utslippskutt - Intended Nationally Determined Contributions (INDC) - for UNFCCC. For at dette skal komme på plass må landene først og fremst bli enige om hva som skal være retningslinjene for disse.

- Videre er det absolutt nødvendig å konkretisere hvordan utslippsreduksjoner og klimatilpasning i utviklingsland skal finansieres. Det er nødvendig å finne et kompromiss som sier noe forpliktende om hvordan det skal mobiliseres 100 millioner dollar per år fra 2020, slik det har vært lovet i en årrekke, slik at utviklingslandene vil kunne gå inn for avtalen i Paris, og forplikte seg til å redusere veksten i sine utslipp.

Det er nemlig mye som gjenstår for å komme i havn. Først må det avklares hvor «havnen» ligger, og hvem som må dra tyngst for å komme dit.

Hvem gjør hva?

Spørsmålet om hvordan tilpasning skal behandles i den nye avtalen er heller ikke avklart, og man må finne en «havn» for dette spørsmålet - kanskje i form av et arbeidsprogram og eller en finansieringsforpliktelse til MUL-landene, opplyser Solheim.

Solheim presiseres at landene i tillegg må komme til enighet om hvordan INDC-ene skal vurderes/evalueres, når de legges på bordet i mars-april til neste år.

- Skal man be IPCC foreta en formell, FN-styrt gjennomgang, som kan konkludere med at man mangler et spesifikt antall millioner tonn i samlede utslippsreduksjoner for å holde togradersmålet? Mange land ønsker ikke dette, sier Solheim.

Og det stopper heller ikke der.

- Og sist men ikke minst - hvilken juridisk form skal den nye avtalen ha? Skal det eksempelvis bli en protokoll som Kyotoprotokollen er, eller noe mindre forpliktende?

Ingen vei utenom

For å nå togradersmålet må CO2-utslippene kuttes drastisk.Alle verdens land må gjøre sitt ytterste for å redusere sine utslipp eller veksten i dem, og bevare skog og landskap som tar opp i seg CO2.

FNs klimapanel er i den femte hovedrapporten nådeløse på hva som må til for nå togradersmålet.

  • De globale utslippene minst halveres innen 2050
  • Videre må det kuttes ned mot nesten null i 2100

Les synteserapporten her

Les saken: Finnes ingen plan B for klimaeindringer

Kontaktinformasjon

Kontakt Arvid Solheim:

Mobil: 97022162

Mail: arvid.solheim@forumfor.no

Se flere pressekontakter og last ned pressefoto


Relevante emner