Mens Indias president er på besøk i Oslo, og Norge skal trappe opp investeringer og satsing på næringsliv i India, er en indisk sivilsamfunnsrepresentant på Litteraturhuset for å fortelle om Oljefondets investering i omstridt stålselskap i delstaten Orissa.
- Det er skuffende å se at Norge har spilt rollen som internasjonal bremsekloss for en ansvarlig investeringspolitikk, sier britiske Mark Curtis, forsker og forfatter av en ny rapport om Oljefondet og ansvarlig næringsliv.
Rapporten Moving backwards or forwards? Norway’s approach to responsible investment er utarbeidet for Forum for utvikling og miljø (ForUM), og går gjennom den omfattende politiske prosessen rundt OECD-klagesaken mot Norges Bank og Oljefondet i 2012-2013.
Klagesaken ble utløst av fondets investeringer i det sørkoreanske stålselskapet POSCO – et omstridt selskap som er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene, som følge av etableringen av et stålverk i Orissa i India. Den voldelige konflikten med berørte urfolk og småbønder har så langt pågått i 8 år.
Dette viser rapporten:
- Hele åtte av FNs spesialrapportører fant menneskerettighetssituasjonen rundt POSCO-utbyggingen i India så alarmerende at de krevde umiddelbar stans. De ble ikke hørt.
- Norge overlater til Oljefondet og Norges Bank selv å bestemme om de vil forholde seg til OECDs retningslinjer eller ikke.
- Norge har lenge vært en pådriver for å få på plass internasjonale retningslinjer for ansvarlig næringsliv. Norges reaksjon til OECD-klagesaken var likevel at OECDs retningslinjer ikke skal gjelde minoritetsaksjonærer eller statlige investeringsfond.
- I stedet for å ta i bruk retningslinjene man selv har vært pådriver for, har Norge åpnet for debatt om hvordan man kan redusere selskapers ansvar.
Etterlyser granskning
Rapporten anbefaler blant annet også at Oljefondet utvider sine interne retningslinjer til å inkludere hele spekteret av menneskerettigheter, og støtter en uavhengig granskning av Posco for anklagene om menneskerettighetsbrudd.
- I mandatet for forvaltningen av Oljefondet slås det fast at eierskapet skal baseres på OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper, og at Norges Bank skal ha interne retningslinjer som viser hvordan disse prinsippene er integrert. Disse har vi heller ikke sett, sier Andrew Preston, daglig leder i ForUM.
Rapporten og temaet blir diskutert på ForUMs internasjonale konferanse på Litteraturhuset i dag. Les mer her.