Møt ForUMs nye klimarådgiver

Lillian Bredal Eriksen er ny klimarådgiver i ForUM. Foto: Marte Kristoffersen

Møt ForUMs nye klimarådgiver

Etter å ha arbeidet med Oslos lokalpolitikk i syv år, skal Lillian Bredal Eriksen nå jobbe i ForUM med å få Norge til å ta sitt rettferdige klimaansvar. Hva gjorde Lillian i ForUM i 2002? Og hvorfor bruker hun så lang tid til og fra butikken? Bli bedre kjent med ForUMs nye klimarådgiver her!

Velkommen som klimarådgiver i ForUM, Lillian! Vi gleder oss til å jobbe og bli kjent med deg. Kan du fortelle litt om deg selv og hva du har gjort før du begynte å jobbe i ForUM?

Takk! Dette blir veldig gøy! Jeg heter Lillian Bredal Eriksen, er 49 år og bor på Holmlia med samboer, to barn og en hund. Jeg er Oslojente, født og oppvokst på Brannfjell på Ekeberg. I tillegg er Hvaler og Rondane steder jeg har et nært forhold til, og som har bidratt til interessen som jeg har for klima og natur. Jeg er utdannet samfunnsgeograf fra UiO, hvor jeg skrev om hvordan miljøødeleggelsene og den estiske miljøbevegelsen bidro til Sovjetunionens oppløsning.

Nå kommer jeg fra en jobb som politisk rådgiver for bystyregruppen til Miljøpartiet De Grønne i Oslo, hvor jeg har vært ansatt i 7 år. Etter valget i 2019 ble jeg valgt inn som representant i Oslo bystyre hvor jeg nå sitter i helse- og sosialutvalget. Fra 2015-2019 satt jeg i bydelsutvalget for MDG i Søndre Nordstrand. Jeg har hatt en rekke verv i MDG, blant annet som medlem av programkomiteen for Oslos arbeidsprogram for 2015-2019.

Yrkesvalgene mine har vært preget av at jeg både har et sosialt engasjement og et klima- og miljøengasjement. Derfor har jeg også studert psykologi, jobbet med funksjonhemmede og i NAV. Og for nesten 20 år siden var jeg faktisk ansatt i ForUM - som rådgiver for matsikkerhetsgruppa. Da jobbet jeg opp mot verdenstoppmøtet om bærekraftig utvikling i Johannesburg i 2002 og verdenstoppmøtet om mat i Roma i 2003. Denne jobben fikk jeg fordi jeg i flere år var leder for FIAN, som er ForUM-medlem.

Etter jeg jobbet i ForUM arbeidet jeg i noen år for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT), hvor jeg blant annet utarbeidet rapporter innen fiskeri og utdanning, som rapporten om etikk i høyere utdanning som ble vedtatt av FN på et toppmøte i Mexico i 2005.

Hva gleder du deg til å jobbe med i ForUM?

Jeg gleder meg skikkelig til å jobbe med klima, mat og bærekraftig utvikling på et overordnet og internasjonalt nivå! Nå har jeg i en del år jobbet med lokale miljø- og klimatiltak. Jeg tror at det er bra å bytte perspektiv og å ta med seg erfaringer fra ett politisk nivå til et annet.

Jeg gleder meg også til å bli kjent med alle de kunnskapsrike folka som jobber med klima, mat og bærekraft i organisasjonene. Ikke minst ser jeg frem til å være en koordinator og et talerør på vegne av ForUM inn mot klimatoppmøtene og opp mot regjeringen/politikerne. Det er viktig og helt nødvendig at FN får til operasjonelle avtaler som får medlemslandene til å gjennomføre tiltak i tråd med klimamålene og Parisavtalen. I dette ligger det at den norske regjeringen følger opp sine forpliktelser og går fra prat til handling for å få ned klimagassutslippene her hjemme.

Hva gjør du helst når du tar fri fra arbeidet med å gjøre verden rettferdig og bærekraftig?

Når jeg har fri liker jeg å gjøre hyggelige ting sammen med familie og venner som å dra på hytta, sykkelturer, båtturer, spise god mat og høre på fin musikk. Jeg elsker også å lese bøker!

Hva spiser du helst?

Jeg er glad i alle varianter av supper, gjerne de som er godt krydret. De må være vegetariske, da.

Og er det noe mange kanskje ikke vet om deg?

Noe som kanskje er litt rart er at jeg elsker å snakke med naboer og at det derfor kan ta skikkelig lang tid å komme seg til og fra butikken. Bussen og toget er også fine arenaer til å bli kjent og for å høre om stort og smått som opptar naboene.

Kontakt Lillian på Lillian@forumfor.no