Er Norges Bank egnet til å forvalte Oljefondet?

Er Norges Bank egnet til å forvalte Oljefondet?

Lurer seg unna OECDs retningslinjer, investerer i uetiske selskaper, svarer ikke på klager: Under ForUMs konferanse i høst ble det lagt frem flere eksempler som tyder på at NBIM ikke egner seg som forvalter. Se nye filmklipp fra debatten.

Nok en OECD-klagesak tyder på at Norges Bank Investment Management (NBIM) trenger en kraftig oppstramming når det gjelder forvaltningen av Oljefondet.

På ForUMs konferanse på Litteraturhuset 14. oktober i fjor, annonserte United Steelworkers en kommende klage mot Oljefondet og NBIM til OECDs norske kontaktpunkt for brudd på OECDs retningslinjer.

Annonserte ny OECD-klage

Ny kritikk av Oljefondet

Seniorrådgiver i ForUM, Gunhild Ørstavik, introduserte debatten. Hun har lenge fulgt klagesakene mot NBIM.

Ny rapport utarbeidet for ForUM for utvikling og miljø, viser at Norge - fortsatt - sniker seg unna OECDs retningslinjer. Britiske Mark Curtis, forsker og forfatter av rapporten Moving backwards or forwards? Norway’s approach to responsible investment, er opprørt over at Norge har spilt rollen som internasjonal bremsekloss for en ansvarlig investeringspolitikk.

Her legger Curtis fram rapporten med utgangspunkt i POSCO-saken.

Ny kritikk mot Oljefondet

Bekrefter rapporten

Bakgrunnen for United Steel Workers kommende klage er Oljefondets investeringer i det amerikanske stålselskapet Crown Holdings’ fabrikker i Canada og Tyrkia. I Tyrkia har man blant annet siden 2012 nektet ansatte i å organisere seg i fagforening – gjennom en rekke oppsigelser, trusler og voldsepisoder.

Her forteller Joe Drexler, Department Head, United Steelworkers, om stålarbeidernes situasjon.

Drexler forteller at de har kontaktet NBIM i håp om om at de ville ta stilling til overtredelsene før de gikk til klagesak. Uten hell.

Så da ble neste nødvendige skritt å klage inn Oljefondet til OECD. Her lanserer han klagen.

Hva kan man forvente av en ansvarlig investor?

Christy Hoffmann, generalsekretær i UNI Global Union, har også skrevet til NBIM uten å få svar. Hva forventer den internationale fagforeningen av en ansvarlig investor? spør hun.

Hun la stor vekt på viktigheten av kontaktpunktets uttalelse i POSCO- saken. 

Les uttalelsen her

I videoklippet kommer hun med fire anbefalinger til NBIM.

KLP om ansvarlige investeringer

Annie Bersagel, rådgiver for ansvarlige investeringer i Norges største livsforsikringsselskap KLP, svarer på utfordringen om ansvarlige investeringer på vegne av KLP.

I halvannen måned etter debatten på Litteraturhuset valgte KLP å trekke seg ut POSCO.

Les mer om saken

Vil du vite mer?

Oljefond-selskap klaget inn for menneskerettighetsbrudd

Klikk her for å lese om pågående verdensomspennende kampanje for stålarbeiderne

Klikk her for siste nytt om situasjonen i Canada fra canadiske medier