- At avtalen trer i kraft allerede nå er helt fantastisk og gir håp om at den vanskelige jobben vi har foran oss faktisk er mulig å få til. Samtidig som vi feirer er vi veldig spente på utviklingen videre. COP22 i Marrakech er stedet der avtalen skal gå fra ord til handling, og der en god struktur for rask implementering må på plass. Det som skjer nå er avgjørende for planetens fremtid, sier seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM), Kristina Frøberg.
Norge, som rapportert via statsbudsjettet, planlegger å kutte 40% i utslippene innen 2030. I følge Climate Action Tracker rangerer Norges klimamål på som «medium», som tilsier et nivå som ikke gjør oss i stand til å begrense global oppvarming til 1,5-2°C.
- Norge var en veldig viktig aktør og pådriver for å få på plass en sterk Paris-avtale og vi håper de ikke vil skuffe i denne viktige fasen. Det er helt avgjørende at vi skjerper kravene om vi skal ha håp om å nå 1,5 – 2 gradersmålet. Norges klimamål må styrkes betraktelig og bør egentlig dobles om vi virkelig skal samsvare med vitenskapelige anbefalinger, forklarer Frøberg.
- Til og med Paris-avtalen anerkjenner at de utslippsmålene som land har spilt inn for 2030, er langt fra nok til å holde seg godt under to-grader. Det viktige i Marrakech er å få en prosess der land må øke sine ambisjoner og rapportere på progresjonen hvert femte år, sier Johanne H Hauge som sitter i den norske delegasjonen for ForUM.
For å snu situasjonen er det veldig viktig at verdenssamfunnet kutter så mye som mulig så fort som mulig. Hvis utslippene fortsetter på dagens i nivå i bare fire år til vil vi ha 66 % mindre sjanse til å nå 1,5 gradersmålet.
- Vi har ingen tid å miste og her er det viktig å huske at i en slik situasjon øker Norges utslipp. Norge har heller ikke presentert et karbon-budsjett for 2017 som viser hvordan utslippene skal minske innenfor forskjellig sektorer. Det er egentlig skandaløst, sier Frøberg
Regjeringen har også sagt at de vil vente til EU er ferdig med sine klimaforhandlinger, noe som kan ta flere år. ForUM anbefaler Norge å sette i gang med utslippskutt umiddelbart og ikke minst lage en plan for sektorvise kutt som gjenspeiles i et karbonbudsjett med konkrete tiltak. I tillegg mener ForUM Norge bør avskaffe alle subsidier til olje og gass, samt øke klimafinansieringen til samme nivå som bistanden; det vil si 1 % av BNP.
– Hvis ikke vi skal ta oss råd til det, hvordan kan vi forvente at andre som har langt mindre resurser vil gjøre det da, spør Kristina Frøberg.