13.1 Styrke evnen til å stå imot og tilpasse seg klimarelaterte farer og naturkatastrofer i alle land
13.2 Innarbeide tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging på nasjonalt nivå
13.3 Styrke enkeltpersoners og institusjoners evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer og deres evne til tidlig varsling, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dette
13.a Gjennomføre forpliktelsene som de utviklede landene som er part i FNs rammekonvensjon om klimaendring, har påtatt seg for å nå målet om i fellesskap og innen 2020 å skaffe 100 milliarder dollar per år fra alle kilder for å møte utviklingslandenes behov for å innføre hensiktsmessige klimatiltak og gjennomføre dem på en åpen måte, og fullt ut å operasjonalisere Det grønne klimafondet ved at fondet snarest mulig tilføres kapital
13.b Fremme ordninger for å styrke evnen til effektiv planlegging og forvaltning knyttet til klimaendringer i de minst utviklede landene og små utviklingsøystater, blant annet med vekt på kvinner og ungdom samt lokale og marginaliserte samfunn
* I erkjennelsen av at FNs rammekonvensjon om klimaendring er det viktigste internasjonale og mellomstatlige forumet for forhandlinger om globale tiltak mot klimaendringer.
Norges nye klimamål, fremlagt av regjeringen før påske, foreslår utslippskutt på 70–75 prosent innen 2035. Forum for utvikling og miljø (ForUM) er bekymret over at målet ikke har et nasjonalt delmål og er basert på utvidet internasjonalt kvotesamarbeid og teknologiske løsninger for utslippskutt i olje- og gassektoren.
Alle land skal i år melde inn nye klimamål under Parisavtalen, også Norge. Før påske legger regjeringen frem et endelig forslag for Stortinget. Her er ForUMs klimagruppe sine krav til klimameldingen.
Klimaforhandlingene, COP29, i Baku avsluttes på overtid. Resultatet for det globale finansieringsmålet er historisk dårlig hva gjelder størrelse, kvalitet og forordning.
Den første uka med klimaforhandlinger i Baku, Aserbajdsjan er over. Nå er det ministernes tur til å sikre gode resultater fra årets klimatoppmøte, COP29, skriver Lillan Bredal Eriksen, seniorrådgiver på klima.
Snart reiser Norges klimaminister og bistandsminister til Aserbajdsjan for å delta i årets klimaforhandlinger, COP29. Norges bidrag til å styrke forhandlingene er viktige, men aller viktigst er hva Norge tar med seg av løfter om hjemlige bidrag for å sikre en temperaturøkning under 1,5 grader.
Under klimatoppmøtet i Baku, Aserbajdsjan, skal verdens land bli enige om et nytt klimafinansieringsmål. Vi har snakket med noen av våre medlemmer om hvor forhandlingene står etter klimakonferansen i Bonn, og hva Norge må gjøre framover.
Klimaforhandlingene i Bonn har gått trått. De klare resultatene lar vente på seg ettersom partene ikke har blitt enige om mange av de viktigste forhandlingspunktene, skriver Lillian Bredal Eriksen, seniorrådgiver på klima.
Den 3. juni begynner årets klimaforhandlinger i den tidligere tyske hovedstaden Bonn. Forum for utvikling og miljø har også i år sendt innspill til den norske delegasjonen, og vil være til stede på møtene.