Norges neste klimamål til FN

Norges nye nasjonale klimamål skal vise hvilke ambisjoner Norge har for reduksjonen av klimagasser frem mot 2035. Foto: Unsplash

Norges neste klimamål til FN

I år skal Norge rapportere inn et nytt og forsterket klimamål til FN. ForUM håper målet vil reflektere Norges høyeste mulig ambisjon.

I 2025 skal alle land melde inn nye klimamål under Parisavtalen. Klimamålet skal gjelde for perioden 2031 – 2035, og dekke alle sektorer i økonomien og alle klimagasser.

Forum for utvikling og miljø (ForUM) har sendt inn innspill til regjeringens eget forslag til endring av klimaloven og Norges nye klimamål.

Les ForUM sitt høringsinnspill her

Viser ambisjonsnivå

Norges nye nasjonale klimamål (NDC) skal vise hvilke ambisjoner Norge har for reduksjonen av klimagasser frem mot 2035. Målet forplikter derfor myndighetene til å igangsette tiltak som kan sikre at målene myndighetene selv har satt seg og meldt inn til FNs klimakonvensjon (UNFCCC).

- Innrapporteringen av landenes ambisjoner er det eneste virkelige forpliktende som medlemslandene melder inn og kan føre til ubehagelige reaksjoner fra UNFCCC dersom de ikke innfris. Denne innrapporteringen av landenes ambisjoner er den eneste oversikten verden har i dag over hvor langt ifra eller hvor nærme verdens land samlet sett er fra å innfri Parisavtalens mål om å holde temperaturen innenfor 1.5-2 graders oppvarming, forklarer Lilian Bredal Eriksen, seniorrådgiver på klima i ForUM. Hun koordinerer ForUMs arbeidsgruppe på klima.

- For at Norge skal kunne melde inn et troverdig klimamål for 2035, er det viktig for ForUM at Norge skal kutte minst 80 prosent av klimagassutslippene. Minst 60 prosent av utslippene skal være nasjonale, sier Bredal Eriksen.

- For å klare å nå målene må myndighetene vedta en helhetlig klima- og energiplan som inkluderer en strategi for sluttfasen til norsk olje og gass som blant annet bidrar til utslippsreduksjoner fra forbrenning av norsk olje og gass. Det må også utarbeides en plan og et mål for å kutte utslipp Norge forårsaker i utlandet gjennom vår oljeeksport og import. I tillegg er det svært viktig at Norge bidra med 67 milliarder kroner i klimafinansiering til utviklingsland, fortsetter hun.

Mulighet for å rydde opp i virvar

ForUMs arbeidsgruppe på klima jobber opp mot internasjonale klimaforhandlinger, og har sendt inn høringssvar til Klima- og miljødepartementet. Det er i tillegg opprettet en koordinerende gruppe som samler ForUMs medlemsorganisasjoner, men også andre som kan stille seg bak ForUM sine posisjoner. Gruppa koordineres av Matilde Angeltveit, politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp.

- Vi hadde et strategimøte forrige uke, og er mange organisasjoner som ønsker å samarbeide tett på kommunikasjon og påvirkning opp mot regjeringen og stortingspolitikere for å få et best mulig klimamål, sier Angeltveit.

- Dette er vår mulighet til å påvirke norsk klimapolitikk helt fram mot 2035! Det er også en mulighet for å rydde opp i virvaret av klimamål Norge har, og å binde regjeringen til masta ved at de melder inn ambisjonene sine til FN og dermed blir holdt ansvarlige for løftene sine under internasjonal lov. Det er viktig for oss at Norge ikke bare melder inn et høyt utslippsmål, men at utslippskuttene må gjøres i Norge, og at vi i tillegg forplikter oss til å lage en utfasingsplan for norsk petroleumsproduksjon, og øker bidragene til klimafinansiering i utviklingsland, avslutter hun.


For mer informasjon, kontakt:

Bilde av Lillian Bredal Eriksen

Lillian Bredal Eriksen

Seniorrådgiver
Kontaktperson for: klima
+47 469 69 033

Mot nye klimamål

Medlemslandene av Parisavtalen har fått som frist å levere inn sine nye ambisjoner innen februar 2025. Norge er sent ute med prosessen og vil ikke levere sin nye ambisjon før noe senere, muligens i mars-april i år.

Etter at målene er sendt inn vurderer FNs klimakonvensjon (UNFCCC) målene og ser om de er i tråd med Parisavtalen. Dette inkluderer en vurdering av ambisjonsnivået og gjennomførbarheten av tiltakene.

Under klimatoppmøtet senere i år (COP30) vil de innsendte NDCene bli diskutert og vurdert av deltakerlandene. Etter klimatoppmøtet vil landene begynne å implementere sine NDCer. Dette innebærer nasjonale tiltak og politikkendringer for å nå de fastsatte målene.

ForUMs innspill

ForUM mener at Norges klimamål for 2035 bør inkludere:

  • Å kutte minst 80 prosent av totale klimagassutslipp, hvorav minst 60 prosent innenfor egne grenser.
  • Å utarbeide en helhetlig klima- og energiplan, inkludert strategi for å redusere utslipp fra norsk olje og gass.
  • Å lage en plan og mål for å kutte utslipp i utlandet.
  • Å bidra med 67 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i utviklingsland.

Les hele innspillet her.