Stanser våpeneksport til Saudi-Arabia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) meddelte i dag at Norge vil ikke gi nye lisenser på eksport av forsvarsrelatert utstyr til Saudi-Arabia. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Stanser våpeneksport til Saudi-Arabia

I dag gjorde Utenriksdepartementet det kjent at Norge ikke vil gi nye lisenser på eksport av forsvarsrelatert utstyr til Saudi-Arabia. Dette er et viktig gjennomslag for noe vi har kjempet for lenge, sier Borghild Tønnessen-Krokan, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

- Dette har vi jobbet for i årevis sammen med våre medlemsorganisasjoner. Vi vil gratulere utenriksministeren med en klok avgjørelse og gratulerer også våre medlemsorganisasjoner og andre som har jobbet med oss for dette i flere år. Vi håper flere land vil følge etter, sier Tønnessen-Krokan, som har varslet internasjonale partnere om Norges vedtak, noe som ble godt mottatt.

I ForUM-nettverkets innspill til utenriks- og forsvarskomitéen tidligere denne uken, ba organisasjonene regjeringen om å stoppe eksporten til alle land som deltar i Saudi-Arabias koalisjon i Jemen.

- Dette er et viktig skritt i riktig retning, og vi vil bruke dagen i dag på å feire. Men så lenge Norge selger militært materiell til land som kriger i Jemen risikerer vi å bidra til lidelsene, avslutter Tønnessen-Krokan som håper vedtaket om Saudi-Arabia er starten og ikke slutten på Norges innsats for fred i Jemen.

Les mer her.