ForUMs fagrådgiver på klima Lillian Bredal Eriksen rapporterer:
Det er dessverre usikkert hvor mange av forhandlerne og politikerne som fikk med seg denne demonstrasjonen som var langt unna COP26-arenaen. Av sikkerhetsgrunner måtte demonstrantene holde seg flere kilometer unna dem de prøvde å nå.
Dette gapet, denne avstanden mellom vanlige folk og forhandlerne er tydelig på flere måter. Under hele konferansen har det vært vanskelig for observatører å få plass på de møtene hvor det fattes beslutninger. Selv for de med delegat-akkreditering har det vist seg vanskelig å få tilgang til møtene. Ofte er koronarestriksjoner forklaringen på at det kun kan være to personer fra samme land inne i delegasjonsrommet. Da er det som regel NGO-representanten som ikke får plass.
Mange møter er også uformelle og står ikke på agendaen. Videre finnes det heller ikke en helhetlig agenda som rommer all informasjon. Dermed så må alle lete frem og tilbake for å finne riktig møte. Forhandlerne derimot får daglige oppdateringer på e-post om møter og agenda. Dette gjør at observatørene hele tiden henger et hestehode bak, og da blir det vanskelig å reagere adekvat til riktig tid, noe som bidrar til gapet.
ForUM-organisasjonene er heldige som har forholdsvis god tilgang til delegasjonen. Vi som representerer sivilsamfunnet i delegasjonen får være med på de daglige oppdateringene. Vi har møter med delegasjonen med spørsmål og svar, og vi får møte ministrene. Dette gir oss en bedre innsikt i forhandlingene.
Jo større avstand til myndighetene og beslutningstakere er, desto større blir frustrasjonen. Alle parter har godt av en inkluderende prosess. Hvis den ikke er mulig, øker polariseringen. Derfor må myndighetene stille seg tilgjengelige for å lytte.
Det er kode rød. Det er på tide å handle slik forskningen og klimaaktivistene påpeker. Slik som to bestemødre som daglig står utenfor COP-arenaen med plakater påpeker: Det er kode rød. Vi må handle nå!
Se vår klimakampanje på sosiale medier!