Verdens største våpenprodusenter enige om å regulere våpenhandelen

I en historisk avgjørelse i FN fredag ble alle verdens land unntatt Zimbabwe enige om tidsplanen for en internasjonal konvensjon for å regulere handelen med konvensjonelle våpen - Arms Trade Treaty.

I alt 153 stemte ja, blant disse USA. Kun Zimbabwe stemte imot, 19 avsto fra å stemme. Russland og Kina var blant landene som avsto fra å stemme, men det forventes at de vil delta i forhandlingene.

Denne nye internasjonale, juridisk forpliktende avtalen skal være \"sterk og robust\" og oppfylle \"de høyeste internasjonale standarder\" for å kontrollere våpenhandelen, heter det i avgjørelsen. Væpnet vold tar 2000 menneskeliv daglig.

Historisk gjennombrudd
Etter flere års diskusjoner har nå altså verdens største våpenprodusenter -- USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina og Tyskland -- bestemt seg for å støtte avtalen, som skal være ferdig i 2012.

Amnesty og Forum for utvikling og miljø (ForUM) ønsker den etterlengtede avtalen velkommen, og kaller det et historisk gjennombrudd. Nå ber de om at Norge og andre ambisiøse land kjemper for høye standarder og fast håndheving. Et av stridstemaene er menneskerettigheter.

Vanskeligere for overgripere og krigsforbrytere
- Norge må gå inn for en avtale som pålegger våpeneksportører å vurdere om våpnene skal brukes til brudd på menneskerettighetene, sier spesialrådgiver Kaja Glomm i Amnesty, som har arbeidet for avtalen siden 2005.

Rådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for utvikling og miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske organisasjoner, understreker at det i tillegg er viktig at avtalen bygger på internasjonal humanitær rett og utviklingshensyn:

-Den ukontrollerte og uansvarlige våpenhandelen har bidratt til overgrep, kriminalitet og terrorisme, til å forlenge og forverre konflikter samt drive mennesker på flukt. Nå må det bli vanskeligere for overgripere og krigsforbrytere å skaffe seg våpen, sier Tønnessen-Krokan, som i likhet med Glomm har drevet intens påvirkning i FN-bygget i New York den siste måneden for å få et heldig utfall av diskusjonene.  ForUM og Amnesty er del av den verdensomspennende Control arms-kampanjen som favner hundrevis av organisasjoner i over hundre land. Det er Control arms som har drevet fram avtalen sammen med fredsprisvinner Oscar Arias, president i Costa Rica.

Tønnessen-Krokan legger til at stater også er forpliktet til å hjelpe ofre for væpnet vold. Siden FN begynte å snakke om Arms Trade Treaty for tre år siden har rundt 2,1 millioner mennesker dødd som følge av væpnet vold, viser en ny rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam som norske ForUM har vært med på.

Vetorett til å sabotere avtalen
Under George W. Bush stemte USA imot et forslag om en internasjonal våpenhandelsavtale, som det eneste land i verden. Nå vil Obama-regjeringen være med på forhandlingene, på det vilkår at alle deltakere må være enige om den endelige avtalen. Control arms-kampanjen er positiv til at USA vil være med, men mener dette gir alle stater vetorett til å sabotere avtalen. Amnesty og ForUM frykter at avtalen med dette vil kunne reduseres til et minste felles multiplum som neppe vil kunne gi en sterk og effektiv håndheving. Det samme uttrykte Norge og andre land i stemmeforklaringen i dag. Norge understreket dessuten at avtalen måtte være basert på internasjonal rett inkludert menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett.

Mer fra ForUM om våpenhandel i mediene:

Norsk jubel for FN-vedtak om våpenhandel (NTB) http://www.aftenbladet.no/utenriks/1104144/Norsk_jubel_for_FN-vedtak_om_vaapenhandel.html 

Våpenmilliardæren Norge må ta kontroll (Aftenposten): http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3336471.ece