Til: Statssekretær Gry Larsen
Utenriksdepartementet
Pb 8114 Dep. N-0032 Oslo
Oslo, 24. juni 2009
Kopi:
- Annette Abelsen, leder for prosjektet humanitær nedrustning, UD
- Camilla Sandbakken, Kirkens Nødhjelp
- Ida Thomassen og Hannah Ander, Changemaker
- Alexander Harang, Norges Fredslag
Innspill fra ForUM vedrørende utarbeidelsen av en våpenhandelkonvensjon
Fra 13. til 17. juli i år møtes Norge og andre FN-medlemsland i New York i forbindelse med Open-ended working group (OEWG) for an Arms Trade Treaty (ATT). Sammen med flere av våre medlemsorganisasjoner, inkludert Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Norges Fredslag, følger ForUM-sekretariatet arbeidet med å utvikle ATT og vil delta som observatør i juli. Vi ser fram til det planlagte møtet med UD den 9. juli i den forbindelse, og vil med dette benytte anledningen til å fremme våre synspunkter.
Stadig flere land har erkjent at fraværet av felles internasjonale standarder for våpenhandel bidrar til å forlenge og forverre konflikter, drive mennesker på flukt og bidrar til kriminalitet og terrorisme. Dette undergraver fred, menneskelig sikkerhet, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling. Blant FNs medlemsland har man i dag et overveldende flertall for ATT. Kun USA har stemt imot.
Nå har det møysommelige arbeidet med å definere innholdet i en våpenhandelkonvensjon begynt. ForUM forventer at Norge spiller en aktiv rolle framover for å bidra til en sterk og omfattende konvensjon som tetter igjen eksisterende smutthull og bygger på – og er i samsvar med – staters forpliktelser i forhold til internasjonal rett inkludert menneskerettigheter, internasjonal humanitær rett og FN-pakten, og ivaretar hensynet til bærekraftig utvikling, fred og stabilitet.
ATTs styringskomite og Control arms-kampanjen, som består av en rekke organisasjoner internasjonalt og som ForUM har løpende kontakt med, har utviklet prinsipper knyttet til dette som vi mener bør være førende for ATT-arbeidet[1] .
Konvensjonens virkeområde (scope) skal diskuteres i juli. ForUM mener en avtale bør være mest mulig omfattende, både med hensyn til typer av våpen og typer av handel/overføringer, slik at man unngår at man skaper smutthull som følge av intrikate arrangementer og våpenruter som virker destabiliserende og fører til at våpenembargoer brytes. Når det gjelder typer av våpen må definisjonen av konvensjonelle våpen være bredere enn de syv våpentypene som er spesifisert i FNs våpenregister. Blant annet må håndvåpen, ammunisjon, komponenter og flerbruksvarer inkluderes.
Det er også viktig at en avtale har felles standarder og mekanismer for overvåking/kontroll, og at man sikrer mest mulig åpenhet gjennom årlig, omfattende rapportering fra landene. Det må også tilrettelegges for at fattige land skal kunne gjennomføre dette.
Gode praksiser starter hjemme. Som en betydelig våpeneksportør er det viktig at Norge styrker innsatsen for å forhindre at norske våpen havner på avveie. ForUM mener derfor regjeringen bør:
· Kreve sluttbrukererklæring ved salg av våpen til alle land, også NATO-land. Denne gir en garanti for at kjøperen av norske våpen ikke selger videre våpnene og ammunisjonen uten Norges godkjenning, og det stilles betingelser ved eventuelle videresalg om hvilket land man kan selge til og hva våpnene og ammunisjonen kan brukes til
· Bruke sitt eierskap i norske våpenselskaper til å sikre at salg av våpen og ammunisjon foregår i samsvar med norske regler uansett hvilket land produksjonsfasilitetene ligger i
· sørge for at militær håndvåpenammunisjon fra norskeide selskaper konsekvent merkes med produsent, førstekjøper og produksjonsnummer, samt jobbe for en tilsvarende forpliktende internasjonal merkingspraksis
Endelig har vi med glede merket oss at Norge har ønsket sivilsamfunns- og humanitære organisasjoner velkomne som deltakere og bidragsytere i prosessen, og håper Norge fortsatt vil be om at organisasjonene samt berørte blir hørt.
Lykke til med arbeidet!
Vennlig hilsen
Elin Enge Borghild Tønnessen-Krokan
Daglig leder, ForUM Rådgiver, fred og menneskelig sikkerhet, ForUM
[1] Det heter at “States shall not authorize international transfers of conventional arms or ammunition where they will:
(i) be used or are likely to be used for gross violations of international human rights law or serious violations of IHL.
(ii) have an impact that would clearly undermine sustainable development or involve corrupt practices;
(iii) provoke or exacerbate armed conflict in violation of their obligations under the UN Charter and existing treaties.
(iv) contribute to an existing pattern of violent crime.
(v) risk being diverted for one of the above outcomes or for acts of terrorism
For elaboration, see the Global Principles on Arms Transfers: http://www.controlarms.org/en/documents%20and%20files/reports/english-reports/global-principles-for-intl-arms-transfers