Diplomater fra mer enn hundre land forlot fredag FN-bygget i New York med et utkast til elementer og prinsipper for en Arms Trade Treaty (ATT). Etter fire ukers forhandlinger i juli 2010 og mars 2011 skal den juridisk bindende internasjonale avtalen være på plass i 2012.
-Selv om mye gjenstår har de fleste landene tydelig erkjent behovet for en sterk avtale for å redde liv og redusere lidelser som følge av uansvarlig våpenhandel, sier Borghild Tønnessen-Krokan, rådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM).
ForUMs rådgiver har fulgt forhandlingene i New York som nyvalgt styremedlem i den verdensomspennende Control Arms-koalisjonen som har drevet fram forhandlingene. Hun understreker behovet for en skuddsikker avtale for å tette igjen smutthull i lovverket.
Amnesty International er også med i Control Arms-koalisjonen, som siden 2003 har arbeidet for en omfattende, sterk avtale som gjør det vanskeligere for menneskerettighetsovergripere og krigsforbrytere å få tak i våpen.
-Vi trenger en avtale som dekker alle typer våpen, fra håndvåpen til helikopter og tilhørende ammunisjon og deler, sier Seydi Gassama som leder Amnesty Internationals våpenarbeid i Senegal.
Denne uka ble organisasjonene uventet satt på gangen under forhandlingene. Avgjørelsen vakte reaksjoner fra en rekke stater, inkludert Norge.
Våpenhandelen, som beløper seg til 9500 milliarder kroner, er lite regulert sammenlignet med andre handelsformer. Våpenhandelsindustrien er blant verdens mest korrupte og mørklagte.
Les også:
Frykter våpenavtale bak lukkede dører Sivilsamfunnet utestengt fra forhandlingene.
Dødens kjøpmenn mot dårligere tider? Kronikk i Dagsavisen 12 juli 2010
Gir volden et ansikt Side-event under ATT-forhandlingene
Trenger en sterk våpenhandelsavtale. Brev til UD før ATT-forhandlingene.