Den norske regjering og UNDP samlet en rekke stater, sivilsamfunnsaktører og internasjonale organisasjoner i Geneve 12 mai, etter at den planlagte høynivåkonferansen i Oslo i april om hvordan væpnet vold truer tusenårsmålene, gikk opp i vulkanrøyk. Mer enn 60 stater forpliktet seg i Geneve til å ta konkrete skritt for å monitorere, forebygge og redusere væpnet vold, samt å styrke ofrenes rettigheter.
-Hindrer fredelig utvikling
- Ifølge UNDP tar væpnet vold 2000 menneskeliv daglig, hvorav flesteparten er sivile. Det er en betydelig humanitær utfordring for det internasjonale samfunn, og det er til hinder for en fredelig utvikling i svært mange land, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, som ledet møtet i Geneve.
- Oslo-forpliktelsene som vi har sluttet oss til i Geneve viser at FN og det internasjonale samfunn tar dette problemet på alvor, og at målrettet arbeid mot væpnet vold begynner å bære frukter. I partnerskap med FN, sivilt samfunn og andre stater vil vi bygge videre på dette for å nå FNs tusenårsmål, sa utenriksministeren.
Må gjøre mye mer
ForUM er glad for oppslutningen om Oslo-forpliktelsene, og mener verdens ledere må gjøre mye mer for å redusere væpnet vold og hjelpe ofrene. Målene vil neppe nås hvis man ikke klarer å redusere volden:
- Det en kule eller bombe kan ødelegge på sekunder kan det ta år å bygge opp. Det gjelder både liv, tillit og materielle skader, sier ForUMs rådgiver Borghild Tønnessen-Krokan.
Tønnessen-Krokan var på møtene i Geneve sammen med 20 sivilsamfunnsrepresentanter. Sammen med Action on Armed Violence og organisasjoner i andre land har hun koordinert sivilsamfunnsdeltakelse og -innspill til møtene.
De fleste deltakerne var selv fra fattige og voldsrammede land. Blant disse var tidligere barnesoldater fra Burundi og Mozambique som nå hjelper andre med å bryte voldsspiralen og komme seg videre i livet. På møtet var det også NGO-representanter fra blant annet Brasil, Guyana, Afghanistan, Irak og Sør-Afrika som arbeidet med våpenkontroll, voldsforebygging, forsoning og hjelp til ofre. I et strategimøte ledet av ForUM i Geneve forpliktet NGO-deltakerne seg til felles innsats videre for å følge opp Oslo Commitments og ta til orde for at væpnet vold blir et tema for gjennomgangen av tusenårsmålene i september.
Må kontrollere våpenhandelen
I de to innleggene fra sivilsamfunnet - som ble holdt av ICRCs president Jacob Kellenberger og Adèle Kirsten, leder for Centre for the Study of Violence and Reconciliation i Sør-Afrika - ble det understreket at strengere kontroll med våpenhandelen er helt nødvendig for å redusere væpnet vold og fattigdom. Det samme påpekte ForUM i brev til statsrådene Støre og Solheim nylig.
ForUMs rådgiver sier uansvarlig våpenhandel rammer de fattigste hardest, og forverrer mange steder konflikter, kriminalitet og korrupsjon. Penger som kunne gått til skole og utdanning - til å nå tusenårsmålene - brukes i alt for stor grad på våpenhandel som kan føre til mer lidelse og utrygghet, ikke mindre.
-Dette er ikke akseptabelt. Verdens ledere må ikke svikte de mest sårbare, avslutter Tønnessen-Krokan.