Policy paper væpnet vold og utvikling

Oslokonferansen om væpnet vold ble avlyst på grunn av aske, men ForUM og internasjonale samarbeidspartnere utarbeidet et policy paper som ble brukt opp mot erstatningsmøtet i Geneve 12. mai.

Vulkanutbruddet satte dessverre en stopper for møtet forrige uke som mer enn 60 stater og like mange organisasjoner var invitert til. Men innsatsen mot væpnet vold er på ingen måte begravd i aske. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og og FNs utviklingsprogram (UNDP) inviterer til møte i Geneve 12. mai istedet. Der vil det søkes tilslutning til en erklæring som setter væpnet vold høyt på den internasjonale dagsorden og ta konkrete skritt for å forebygge og redusere væpnet vold. 

2000 dør hver dag

- Hver dag dør 2000 mennesker som følge av væpnet vold. Vi har ikke råd til ytterligere forsinkelser i arbeidet med å stanse væpnet vold, sier ForUMs rådgiver Borghild Tønnessen-Krokan, som skal til Geneve sammen med Norsk Folkehjelp og 20 sivilsamfunnsrepresentanter, de fleste fra fattige og voldsrammede land. Sammen med Action on Armed Violence, Norsk Folkehjelp og organisasjoner i andre land har hun koordinert sivilsamfunnsdeltakelse og -innspill til møtene.

Torsdag 22. april var Utenriksdepartementet, UNDP, sivilsamfunn og forskere samlet hos ForUM for å diskutere veien videre.

- Det skal mer enn et vulkanutbrudd til for å stoppe oss. Lunkne statsledere er nok et større hinder, men det må vi håndtere, sier ForUMs rådgiver.

Må gjøre mer
Tusenårsmålene er FNs oppskrift på hvordan man skal redusere fattigdom i verden. Disse skal gjennomgås i september i år. Sivilsamfunnet kan delta i FNs online-konsultasjoner frem til 7. mai.

Tønnessen-Krokan er glad for initiativet fra UD og UNDP, og sier verdens ledere må gjøre mye mer for å redusere væpnet vold og hjelpe ofrene. Hun fastslår at målene neppe nås hvis man ikke klarer å redusere volden:

- Det en kule eller bombe kan ødelegge på sekunder kan det ta år å bygge opp. Det gjelder både liv, tillit og materielle skader. 

ForUM oppfordrer verdens ledere til å gi sin støtte til Oslo Commitments. I tillegg er det viktig at de oppfyller eksisterende forpliktelser og også sørger for at man får en sterk og effektiv Arms Trade Treaty i 2012. 

Rammer de fattigste hardest
Tønnessen-Krokan sier uansvarlig våpenhandel rammer de fattigste hardest, og forverrer mange steder konflikter, kriminalitet og korrupsjon. Penger som kunne gått til skole og utdanning - til å nå tusenårsmålene - brukes i alt for stor grad på våpenhandel som kan føre til mer lidelse og utrygghet, ikke mindre.

- Dette er ikke akseptabelt. Verdens ledere må ikke svikte de mest sårbare, avslutter Tønnessen-Krokan. forplikter statene til å sette væpnet vold høyt på dagsorden