Tusenårsmålene er FNs oppskrift på hvordan man skal redusere fattigdom i verden innen 2015. Disse skal gjennomgås 20.-22. september i år i New York. Slik kan du si din mening:
• Delta i FNs online-konsultasjoner for sivilsamfunnet frem til 7. mai
• Send innspill til politiske myndigheter og/eller medier, gjerne i samarbeid med andre organisasjoner hjemme og ute
ForUM vil sende online-innspill på to områder: Hvordan væpnet vold truer tusenårsmålene, og hvordan tilgang til vann- og sanitær er avgjørende for å redusere fattigdom og sykdommer.
- Tusenårsmålene er viktige fordi det er første gang alle verdens land har blitt enige om felles konkrete, målbare og tidsbestemte mål for det globale arbeidet mot fattigdom. Men målene fjerner ikke årsakene til fattigdom. Derfor må de politiske strategiene som lages for å nå målene, gjøre det, sier Elin Enge, daglig leder i ForUM.
Enge peker blant annet på urettferdige handelsregler, uansvarlig våpenhandel, uvettig forvaltning av naturressurser og ikke minst manglende politisk vilje som noen av hindrene for å nå tusenårsmålene.
Sammen med Kirkens Nødhjelp samler ForUM sentrale organisasjoner til diskusjon om tusenårsmålene 6. mai. Dagen etter skal organisasjonene møte statsrådene Jonas Gahr Støre og Erik Solheim.
I FNs generalsekretærs rapport ”Keeping the Promise: a forward-looking review to promote an agreed action agenda to achieve the Millennium Development Goals by 2015”, som kom i februar, understreker Ban Ki-moon at mangelen på politisk vilje til å nå målene både er uakseptabel og farlig.
Fakta om tusenårsmålene
Tusenårsmålene er FNs åtte mål for fattigdomsbekjempelse:
1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult
2. Sikre utdanning for alle
3. Styrke kvinners stilling
4. Redusere barnedødeligheten
5. Redusere svangerskapsrelatert dødelighet
6. Stoppe spredning av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer
7. Sikre miljømessig bærekraftig utvikling
8. Bygge et globalt partnerskap for utvikling
Målene er nedfelt i Tusenårserklæringen som ble vedtatt under Tusenårstoppmøtet i FN i 2000 og som skulle fungere som et veikart inn i det nye årtusenet. Tusenårserklæringen omhandler alle sider ved FNs virksomhet, fra fred, sikkerhet og nedrustning, til fattigdom og menneskerettigheter. Tusenårsmålene er konkretiseringen av erklæringens kapittel om fattigdom. Alle FNs 192 medlemsland har gitt sin tilslutning til Tusenårserklæringen.
(Kilde: FN-sambandet, UNDP, Wikipedia)