Fortsatt tørke i norsk vannbistand

Norsk bistand til vannforsyning, sanitære forhold og vannressursforvaltning representerer en stadig synkende andel av samlet norsk bistand, sier FIVAS etter å ha gjennomgått tall fra UD på Verdens vanndag.

-Selv om én av syv mennesker i verden, hele 886 millioner, mangler tilgang til rent drikkevann og to av fem, 2,6 milliarder, mangler tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold, virker Norges innsats vaklende, sier Andrew Preston, daglig leder i Foreningen for internasjonale vannstudier (FIVAS).

I 2009 utgjorde norsk vann- og sanitærbistand mindre enn 1,4 prosent av norsk bilateral bistand[1], tilsvarende 255 millioner norske kroner. Gjennomsnittlig andel for perioden 2005-2009 var 1,8 prosent. Dette står i sterk kontrast til gjennomsnittet for OECD-landenes på 7 prosent i samme periode.

Regjeringen har utpekt forvaltning av vannressurser, vann og sanitær som en av sine tematiske prioriteringer i Handlingsplan for miljørettet utviklingssamarbeid, og i fjor var Norge med på to viktige FN-resolusjoner som styrket retten til vann og sanitær. Dette har dessverre ikke blitt fulgt opp av Regjeringen.  

-Utfordringer er fortsatt enorme, sier Andrew Preston. -FN har satt som mål å halvere andelen mennesker uten tilgang på sikkert drikkevann og tilfredsstillende sanitære forhold innen 2015. Slik som dagens utvikling er, vil FNs tusenårsmål om sanitære forhold ikke bli oppfylt før 2049, forklarer Preston. 

Norge må gjøre mer og samtidig sørge for at de mest effektive kanalene brukes. En grundig gjennomgang av norsk vann- og sanitærbistand er høyst nødvendig, avslutter Preston.

Preston leder ForUMs vann- og sanitærgruppe. ForUM-rådgiver Borghild Tønnessen-Krokan er enig med ham.

-Tilgang til vann og sanitær er avgjørende for helse og bærekraftig utvikling. Vi oppfordrer regjeringen til å satse sterkere på dette, sier Borghild Tønnessen-Krokan. 

For mer informasjon, kontakt:

Andrew Preston, daglig leder i FIVAS, i Oslo: tlf 48 14 08 49



[1] Samlet norsk bilateral bistand i 2009 var 18,5 milliarder krone