Retningslinjene har oppdaterte anbefalinger for hvordan bedrifter i vår internasjonale økonomi bør ivareta miljøhensyn, arbeidstakerforhold og forbrukerrettigheter, samt bekjempe bestikkelser og skatteunndragelser. I tillegg gir retningslinjene anbefalinger om hvordan leverandørkjeden bør følges opp.
OECD Watch
Forum for utvikling og miljø er medlem av det internasjonale NGO-nettverket OECD Watch. Dette er et nettverk med 82 medlemmer globalt, med hovedoppgave å informere om OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap, samt bidra til videreutvikling og overvåking av retningslinjene.
I sin offisielle uttalelse om nye retningslinjer er OECD Watch positive til at den nye teksten inneholder verdifulle bestemmelser om menneskerettigheter, arbeideres rettigheter og klimaendringer. De nye retningslinjene slår fast at bedriftene bør unngå å forårsake eller bidra til negativ påvirkning gjennom egen virksomhet eller gjennom forretningsrelasjoner. De nye retningslinjene anbefaler også at selskapene utfører prinsippet om “due diligence”, som kan beskrives som at selskapene skal utøve tilbørlig aktsomhet, for å sikre at de lever opp til sitt ansvar.
Etterlevelse og håndheving
På tross av noen positive forbedringer påpeker OECD Watch at oppdateringen ikke endte med et system som kan sikre etterlevelse av retningslinjene. Her gikk man glipp av en mulighet man kun får hvert tiende år. Det ble ingen enighet om å etablere et system som kan sørge for overholdelse av retningslinjene og ingen åpning for å pålegge noen form for reaksjon når retningslinjene brytes.
De nasjonale kontaktpunktene, som er de statlige organer som behandler klagesaker, er heller ikke pålagt å fastslå hvorvidt et selskap faktisk har brutt retningslinjene. Dette undergraver troverdigheten til retningslinjene som et globalt instrument. Det finnes derfor ingen minimumsstandarder for å sikre at retningslinjene er anvendt konsekvent, og det vil derfor være opp til de nasjonale kontaktpunktene og løse tvister og bidra til løsninger for dem som blir rammet av selskapers dårlig oppførsel.
I de oppdaterte retningslinjene er det heller ingen referanse til land- for land rapportering, eller eksplisitt referanse til urfolks rettighet til fri forutgående og informert samtykke i prosjektbeslutninger.
Mer om OECD Watchs vurdering av nye retningslinjer.
Alle OECDs medlemsland er folkerettslig forpliktet til å opprette nasjonale kontaktpunkt. Kontaktpunktet behandler klagesaker for brudd på retningslinjene, og skal gjøre retningslinjene kjent.
Det nye norske Kontaktpunktet består nå av et uavhengig ekspertpanel på fire medlemmer, ledet av professor dr. juris og dekan Hans Petter Graver. Kontaktpunktet er samlokalisering med Etikkrådet for Statens Pensjonsfond – Utland. Det styrkede kontaktpunktet har også fått eget sekretariat med to fulltidsansatte og disponere et eget budsjett.
I forbindelse de nye retningslinjene og at Norges ”nasjonale kontaktpunkt” har blitt reorganisert inviterer Utenriksdepartementets og ledelsen i NHO og LO til et miniseminar, morgenen den 15. juni.
ForUM, Kirkens Nødhjelp, Amnesty og WWF innspill til revisjon av OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper.