Væpnet vold tar 2000 menneskeliv hver dag. Stadig flere land har erkjent av fraværet av bindende globale regler for våpenhandelen bidrar til krig, kriminalitet, korrupsjon, terror, fattigdom,menneskerettighetsbrudd og lidelser. Et overveldende flertall av FNs medlemsland stemte i 2009 for å starte forhandlinger om en robust Arms Trade Treaty som skal være på plass i juli i år for å regulere handelen med konvensjonelle våpen. Kun Zimbabwe stemte imot. Det er den internasjonale Control Arms-kampanjen - der ForUM sitter i styret - som har drevet fram arbeidet med avtalen sammen med Nobelprisvinnere og progressive nøkkelland som Norge.
- Norge må fortsatt være pådriver for at vi får en effektiv og omfattende internasjonal avtale i år som forbyr uansvarlig våpenhandel, sier ForUMs rådgiver på våpenhandel Borghild Tønnessen-Krokan som følger arbeidet tett.
I møte med ForUM og andre organisasjoner onsdag bekreftet statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet at Norge vil kjempe for en sterk avtale basert på menneskerettigheter og internasjonal rett som også omfatter håndvåpen og ammunisjon. Statssekretæren refererte også til et brev ForUM og 16 andre norske organisasjoner sendte UD i forkant om hva Norge bør gjøre i FN.
Sikkerhets- og politiutstyr må inkluderes
Et stridsspørsmål er hvorvidt sikkerhets- og politiutstyr skal omfattes av avtalen. Under den arabiske våren ble slikt utstyr, kjøpt fra Norges allierte, brukt til å slå ned på demokratiforkjempere. Regjeringen har også måttet tåle kritikk for å ha solgt militærutstyr til undertrykkende regimer som Libya, Saudi-Arabia og Egypt i 2010. http://www.forumfor.no/Artikler/6565.html
- Dette var en ubehagelig påminnelse for Norge om at utstyr som vi selger kan brukes til intern undertrykkelse. Det er på høy tid at eksport til undertrykkende regimer opphører og at reglene og praksis skjerpes både nasjonalt og globalt. Norge bør ta til orde for at også sikkerhetsutstyr og politiutstyr inkluderes i avtalen, sier Tønnessen-Krokan.
Hindre at sinkene bestemmer mest
På møtet i New York 13-17 februar skal prosedyreregler for de endelige forhandlingene i juli for Arms Trade Treaty fastsettes.
- Det høres kanskje ikke så spennende ut, men disse reglene kan være avgjørende for om vi får en avtale som hindrer at menneskeliv går tapt, og for at det skal bli vanskeligere for overgripere og krigsforbrytere å få tak i våpen, sier Borghild Tønnessen-Krokan.
USA og andre sterke land har insistert på at forhandlingene skal være basert på konsensus, men det er uklart hva dette betyr.
- Det er naturlig at konsensus i denne sammenhengen betyr flertall, slik Norge og andre tolker det, ikke enstemmighet. Skal vi få en effektiv avtale kan ikke ”de som vil minst få bestemme mest”. Majoriteten, som ønsker en sterk avtale, må ikke ende opp som gisler for enkeltland som er mindre ambisiøse, sier ForUMs rådgiver.
Sivilsamfunnet \"ekstremt viktig\"
Spørsmålet om sivilsamfunnsdeltakelse er også spørsmål som forventes at skal diskuteres på møtet i februar.
- I tillegg til å være pådrivere og vaktbikkjer, fungerer sivilsamfunnet ofte som rådgivere overfor delegasjoner. Mange i sivilsamfunnet har høy teknisk ekspertise og står ofte nærmest de som rammes av uansvarlig våpenhandel. Vi er trygge på at Norge og andre progressive land arbeider for inkludering av sivilsamfunnet, noe som bidrar til mer åpenhet og legitimitet for ATT-prosessen, avslutter Borghild Tønnessen-Krokan.
Statssekretæren understreket at sivilsamfunnet spiller en \"ekstremt viktig rolle\" for å hindre en utvannet avtale, og at Norge vil forsvare at sivilsamfunnet får delta.
Sammen med Redd Barnas ungdsomsorganisasjon Press og Norges Fredslag vil ForUM delta på møtet i New York i februar.