Det finnes per i dag ingen global regulering på konvensjonell våpenhandel, noe som gjør at våpen alt for ofte ender opp i feil hender. De siste hendelsene i Midtøsten og Nord-Afrika demonstrerer dette. En global avtale om våpenhandel ville ha forhindret uansvarlig våpenhandel som har kostet mange uskyldige liv, og som fyrer opp under interne konflikter, slik som i Syria.
- Med dagens ukontrollerte våpenhandel trenger vi virkelig en internasjonal våpenhandelsavtale. I dag risikerer vi at norske våpen brukes til å undertrykke mennesker og hindre fattige lands utvikling. En sterk våpenhandelsavtale vil kunne motvirke dette, sier Fredrik Hasselberg fra Changemaker og Kristina Rødahl i Kirkens Nødhjelp.
- Det er ingen tvil om at barn er de mest uskyldige i væpnede konflikter, allikevel er de mest utsatt. Fri flyt av våpen er dermed en trussel mot barns rett til liv i henhold til FNs barnekonvensjon og en kampsak for PRESS, sier Rebekka Jynge fra Press - Redd Barna Ungdom.
- Når en jobber for fred er en også avhengig av å begrense staters evne til vold i en del sammenhenger. Dagens våpenhandel gjør at undertrykkende regimer har konstant tilgang på krigsmateriell. Dette er uholdbart, og det legger til rette for en krigsprofitterende våpenindustri. Det å få på plass en våpenhandelsavtalen er derfor noe vi har jobbet for i over ti år, sier Alexander Harang i Norges fredslag.
På dette forberedende FN-møtet skal prosedyreregler for de endelige forhandlingene i juli fastsettes. Dette er avgjørende for om en slik våpenhandelsavtale i det hele tatt kommer på plass. Et viktig spørsmål er om forhandlingene om verdens mest korrupte industri skal gå for lukkede dører.
- Uavhengige organisasjoner og eksperter må få delta under forhandlingene. En avtale om verdens mest mørklagte industri som er forhandlet fram bak lukkede dører blir neppe sterk eller effektiv, sier Borghild Tønnessen-Krokan fra Forum for Utvikling og Miljø (ForUM). Hun sitter i styret i den internasjonale Control Arms-kampanjen som tidligere denne måneden ble nominert til Nobels Fredspris for å ha drevet fram våpenhandelsforhandlingene i FN.
I tillegg til de norske organisasjonene deltar rundt 100 ulike organisasjoner fra alle verdensdeler på forhandlingene - Nobelprisvinnere, parlamentarikere, voldsofre, advokater, aktivister, eksperter og helsepersonell som alle vil ha en sterk avtale for å redde liv.
Kontaktinfo i de norske organisasjonene som følger FN-møtet New York 13.-17. februar:
Borghild Tønnessen-Krokan, rådgiver i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM): Borghild.Tonnessen-Krokan@forumfor.no, tlf: 92091689
Alexander Harang, informasjonssjef i Norges fredslag: alexander@fredslaget.no Tlf: 97172810
Fredrik Løkting Hasselberg, Fredsutvalget i Changemaker: lh_fredrik@hotmail.com
Rebekka Jynge, kampanjeleder i Press - Redd Barna Ungdom: rebekka@press.no Tlf: 99591606