Nærmere 2000 mennesker blir drept av våpen hver dag. Likevel finnes det ingen felles internasjonale regler for våpenhandel. Forventningene om at en avtale for å regulere våpenhandelen kommer på plass på hovedforhandlingene i juli er synkende etter de siste dagenes forhandlinger i FN. Årsaken er at landene ikke klarer å enes om hvordan avgjørelser skal fattes.
Forhandlingene skal være basert på konsensus etter krav fra USA og andre, men det er ingen enighet om hva konsensus betyr. Mens Norge og de fleste andre land mener det betyr flertallsavgjørelser mener land som USA, Iran og Syria at det betyr enstemmighet.
- Nå har landene en historisk sjanse til å forby uansvarlig våpenhandel og bidra til en tryggere verden. Enkeltland må ikke få lov til å blokkere en sterk avtale som de fleste landene vil ha. Skjer det kan vi se langt etter en sterk avtale. Vi erfarte nylig konsekvensene av vetorett da FNs Sikkerhetsråd ikke klarte å enes om Syria-resolusjonen, sier Borghild Tønnessen-Krokan fra Forum for utvikling og miljø som følger forhandlingene i New York. Hun er styremedlem i den internasjonale Control Arms-kampanjen som nylig ble nominert til Nobels Fredspris.
Stadig flere land har erkjent at fraværet av felles globale regler for våpenhandel bidrar til overgrep, korrupsjon, krig, fattigdom og lidelser. I 2009 stemte et overveldende flertall av FNs medlemsland for å starte forhandlinger om en robust Arms Trade Treaty. Kun Zimbabwe stemte imot, etter at USA snudde.
- Med en sterk våpenhandelsavtale ville for eksempel ikke Russland hatt lov til å selge våpen til Syria nylig. Statene må nå forhandle fram en avtale som tetter igjen smutthull i regelverket, en avtale som kan bidra til å redde liv, sier Tønnessen-Krokan.
De fem faste medlemmene i FNs Sikkerhetsråd USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike er verdens største våpeneksportører.
Se: ForUM på NRK urix 14 feb om våpenhandel
Mer info: www.controlarms.org
Twitter: #armstreaty
Les også: En robust våpenhandelsavtale kunne hindret overgrep i Syria