Forslag til ny våpenhandelsavtale svakt og uklart

Forslag til ny våpenhandelsavtale svakt og uklart

I morgen er fristen for en ny våpenhandelsavtale i FN. Det siste utkastet til avtale er så svakt og uklart at det neppe engang ville forhindret Russland å selge våpen til Syria, mener Forum for utvikling og miljø.

FNs medlemsland er samlet i New York 2.-27. juli for å forhandle frem en internasjonal avtale som regulerer handelen med konvensjonelle våpen - Arms Trade Treaty. Forum for utvikling og miljø (ForUM), et nettverk av 54 norske organisasjoner, følger forhandlingene og mener det siste avtaleutkastet er både svakt og uklart.

Avtalen må hindre våpen til undertrykkelse og overgrep

-Dagens utkast til våpenhandelsavtalen er altfor svakt og fullt av smutthull. Det er for uklart når overføringer av våpen skal forbys, og omfanget av våpen som skal kontrolleres er for snevert.  Hvis ikke disse smutthullene tettes igjen vil vi neppe forhindre våpenhandel som bidrar til grove brudd på menneskerettighetene slik vi for eksempel er vitne til i Syria i dag, sier Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø. Hun er styremedlem i den internasjonale Control Arms-koalisjonen som i år er nominert til Nobels Fredspris for å ha drevet fram forhandlingene.

Våpenhandelsavtalen må inneholde kriterier som fastslår at det ikke skal eksporteres våpen hvis det er risiko for at våpnene kan bli brukt til overgrep mot sivilbefolkningen, krenkelser av menneskerettighetene, humanitærretten eller annet internasjonalt regelverk eller til kjønnsbasert vold, mener ForUM og Control Arms-medlemmer fra Amnesty, Oxfam og andre organisasjoner verden over.

Ammunisjon og våpendeler må med

Tekstforslaget kan tolkes som om det er opp til hvert enkeltland hvorvidt ammunisjon og våpendeler skal reguleres.

-Uten ammunisjon har våpen ingen verdi. Begrensning av ammunisjon er avgjørende for å hindre vold. En våpenhandelsavtale må derfor regulere salg av ammunisjon for å oppfylle intensjonen med avtalen, sier Siri Luthen, rådgiver i ForUM .

ForUM har utgitt rapporter under FN-forhandlingene i samarbeid med Kirkens Nødhjelp og PRIO-forskere som viser at det både er nødvendig og teknisk mulig å inkludere både ammunisjon og våpendeler i avtalen.

- I dag er det vanlig å kjøpe våpendeler fra ulike land og sette våpenet sammen hjemme. Hvis ikke våpendeler omfattes av avtalen vil en stor del av dagens våpenhandel falle utenfor avtalen. Dette utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko, sier Siri Luthen.

Må ikke godta uansvarlig våpenhandel

Mens de fleste FNs medlemsland ønsker en sterk avtale, har de dessverre blitt overdøvet i forhandlinger med innsigelser og forstyrrelser fra en håndfull stater som ønsker en å blokkere en sterk avtale, inkludert Syria, Nord-Korea, Iran og Egypt. Store våpeneksportører som USA, Kina og Russland sitter med nøkkelen, men bremser også arbeidet for en sterk avtale på viktige områder.

-Nå må det store flertallet som ønsker en sterk avtale ta styringen og sørge for at vi får på plass en avtale som verden sårt trenger, en avtale som kan bidra til å redusere lidelser. Dagens avtaleutkast vil bare legitimere uansvarlig våpenhandel. Skjer det forspiller vi en historisk mulighet, sier Tønnessen-Krokan.

Kontakt:

Borghild Tønnessen-Krokan tlf: +47 92 09 16 89  borghild@forumfor.no

Siri Luthen tlf: +47 99 25 06 44  siri.luthen@forumfor.no