Hva må med i en Arms Trade Treaty?

ForUM følger FN-forhandlingene i juli for en internasjonal våpenhandelsavtale, Arms Trade Treaty. Hovedmålet med Arms Tade Treaty må være å forby uansvarlig våpenhandel og på den måten redusere væpnet vold og menneskelige lidelser. Her er mer om hva som må med i en slik avtale.

Hindre våpen til undertrykkelse og overgrep

Våpenhandelsavtalen må inneholde kriterier som fastslår at det ikke skal eksporteres våpen hvis det er risiko for at våpnene kan bli brukt til overgrep mot sivilbefolkningen, krenkelser av menneskerettighetene, humanitærretten eller annet internasjonalt regelverk eller til kjønnsbasert vold. En slik avtale ville for eksempel kunne forhindret at land som Russland solgte våpen til den blodige undertrykkelsen i Syria. Ofrenes rettigheter må anerkjennes i avtalen.

Utvikling og våpenhandel

Denne avtalen må inneholde kriterier som fastslår at det ikke skal eksporteres våpen hvis det er risiko for at våpnene kan bidra til å hindre fattigdomsbekjempelse. Det betyr ikke at fattige land ikke skal få kjøpe våpen til selvforsvar fordi de er for fattige. Det er snarere overdrevet militært forbruk avtalen skal hindre. Det tar kun sekunder for en kule eller en bombe å skade mennesker, bygninger og tillit som er bygget opp over flere år. Noen ødeleggelser tar tiår å rette opp. Andre ødeleggelser er uopprettelige.  

Uansvarlig våpenhandel gjør det vanskelig for land å komme seg ut av fattigdomsfella. Skoler og butikker stenges, helsesystem overbelastes, investeringer uteblir, frykt og mistillit lammer samfunn. Penger som kunne blitt brukt på skole, helse, vannforsyning eller klimatiltak går altfor ofte til dyre våpenkjøp.

Alle våpen og ammunisjon må med

Avtalen må gjelde for alle våpenoverføringer og alle konvensjonelle våpen, inkludert håndvåpen og ammunisjon. Mer enn 740.000 mennesker dør hvert år som følge av væpnet vold. De aller fleste bor i fattige land. Håndvåpen tar flest liv og blir ofte kalt de fattiges masseødeleggelsesvåpen. Med økt kontroll og regulering av internasjonal våpenhandel, kan vi hindre at våpen og ammunisjon kommer på avveie og dreper tusener av uskyldige ofre. Uten ammunisjon har våpen ingen verdi. Begrensning av ammunisjon er sentralt for å hindre vold og drap. En våpenhandelsavtale må derfor regulere salg av ammunisjon for å oppfylle intensjonen med avtalen.

Ammunisjon reguleres allerede gjennom internasjonale, regionale og statlige systemer, noe som både viser at det er mulig å inkludere ammunisjon i denne nye avtalen, og at stater anser at ammunisjon er noe de trenger å kontrollere. Det er derfor veldig vanskelig å akseptere argumentene fra USA og enkelte andre stater som nekter å godta en avtale som inkluderer ammunisjon.

Les mer om hvordan ammunisjon bør inkluderes i rapporten Small but lethal som er skrevet av Hilde Wallacher og Alexander Harang fra PRIO på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp og Forum for utvikling og miljø.

Salg av våpendeler må reguleres

Deler og komponenter må kontrolleres under Arms Trade Treaty (ATT) akkurat som det ferdige produktet. Dagens marked for forsvarsmateriell er preget av svært få leverandører produserer det faktiske sluttproduktet og det er derfor helt nødvendig at deler og komponenter inkluderes under ATT, hvis ikke vil store deler av forsvarshandelen falle utenfor ATT mandat og skape en stor sikkerhetsrisiko og en betydelig mangel på åpenhet i våpenhandelen

Hvis en stat nekter en overføring av et konvensjonelt våpen kan kjøperen omgå regelverket ved å handle deler og komponenter og deretter montere det ferdige produktet og deretter selge det til undertrykkende regimer og brutale aktører. I andre tilfeller kan det være varer som allerede er på stedet og kan repareres, oppdatert og til og med forsterket i sin militære kapasitet gjennom tilførsel av de riktige delene og komponentene.

Norge har f.eks via USA solgt drivstoff til Hellfire-raketter som ble brukt av Israel i Gaza og i Irak, selv om Norge ikke har lov til å selge til Israel direkte eller til land i krig. Dette er farlig smutthull dersom ikke våpendeler omfattes av avtalen. Global handel krever globale reguleringer.

ForUM og Kirkens Nødhjelp lanserer en ny rapport i FN 11. juli om våpendeler i Arms Trade Treaty.

Mer åpenhet om våpenhandelen

Traktaten må pålegge land å rapportere offentlig hvert år på våpenhandel. Dette er nødvendig for å bygge tillit og for at avtalen i det hele tatt skal kunne virke. Større åpenhet vil også kunne bidra til å redusere korrupsjon. Våpenhandel står for hele 40 prosent av korrupsjonen i den globale verdenshandelen, ifølge Transparency International.

For oppdateringer underveis i forhandlingene:

ForUMs temaside om Arms Trade Treaty 

Den internasjonale koalisjonen Control Arms som jobber for en sterk Arms Trade Treaty, der ForUM er med.

Twitter: @ForumNorway, @borghildkrokan, @siriluthen, @monawarnes, @controlarms #armstreaty