Manglende oppfølgning fra Cermaq

Manglende oppfølgning fra Cermaq

- Laksegiganten Cermaqs oppfølgning i Chile etter at de ble klaget inn for brudd på OECDs retningslinjer er skuffende, sier seniorrådgiver i Chile, Gunhild Ørstavik. Dette kom fram på en workshop i Chile hvor erfaringene fra Naturvernforbundet og ForUMs klage mot det norske selskapet ble drøftet.

14. og 15. november arrangerte ForUM og Naturvernforbundet i samarbeid med OECD watch og Global Network Latin America en to-dagers workshop i Santiago, Chile.

- Hovedinntrykket er skuffende når det gjelder Cermaqs oppfølging i Chile. Selv om selskapet har laget gode bærekraftsrapporter i Norge og tatt gode grep innen fiskehelse, er dette ikke informasjonen som er tilgjengelig på spansk, sier Ørstavik.

Det kom også fram at selskapet heller ikke har fulgt opp folks rettigheter på anleggene. 

- Når det gjelder berørte urfolk og faglige rettigheter på anleggene har lite skjedd etter at felleserklæringen ble undertegnet sommeren 2011. Cermaq ble ikke ansett som en arbeidsgiver som er opptatt av sine ansattes ve og vel, sier ForUM-rådgiveren, som var med å arrangere seminaret i Chile.

Ville møte de berørte

Utgangspunktet for seminaret var et møte med regionale, latinamerikanske kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv og den chilenske arbeidsgiverforeningen, hvor erfaringene fra Naturvernforbundet og ForUMs klage mot laksegiganten Cermaq for brudd på OEDs retningslinjer skulle drøftes.

- Vi bestemte oss for at vi bare kunne delta på dette dersom vi fikk møte de som var direkte berørt av Cermaq i Chile i forkant av et slikt møte, sier Ørstavik.

Gunhild Ørstavik mener at deltakelsen på workshopen vår var imponerende både i antall og med tanke på at mange deltakere hadde reist i 12 – 15 timer for å få dele sine erfaringer med Cermaq.

- Den første dagen ble brukt til opplæring om OECDs retningslinjer, klageutforming og behandling. Kort sagt retningslinjenes muligheter og begrensninger. Neste dag gikk vi igjennom Cermaq-klagen og den framforhandlede felleserklæringen, forklarer Ørstavik.  

ForUM-studie

ForUM hadde i forkant av møtene fått utarbeidet en studie om hvordan felleserklæringen var gjort kjent og implementert i Chile.

- Mange av informantene til denne studien fra fagbevegelse, miljø og urfolksorganisasjoner deltok på arrangementene, sier Ørstavik og legger til at studien vil bli publisert på nyåret.

ForUM vil følge opp arbeidet med Cermaq i 2013, blant annet i form av en gjennomgang av våre erfaringer fra prosessen og anbefalinger for tilsvarende saker i framtida.

- Cermaqs manglende oppfølging i Chile understeker behovet for å gjøre klare avtaler med tidsfrister for lokal oppfølging dersom erklæringer skal ha den ønskede effekten, avslutter Ørstavik.