Norsk bedrift klaget inn for brudd på menneskerettighetene i Vest-Sahara

Støttekomiteen for Vest-Sahara har klaget inn det norske selskapet Sjøvik AS for brudd på menneskerettighetene i Vest-Sahara. - Det er bra at OECDs Kontaktpunkt har sagt ja til å behandle denne klagen, sier ForUMs rådgiver på CSR Gunhild Ørstavik.

Støttekomiteen for Vest-Sahara hevder at fiske og fiskeforedlingsbedriften Sjøvik AS gjennom sin virksomhet undergraver Saharawienes rett til selvbestemmelse og dermed bryter menneskerettighetene i OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv. OECDs Kontaktpunkt Norge mottok klagen 5. desember 2011 og har vurdert at klagen er tilstrekkelig underbygget og omfattes av retningslinjene, og har akseptert å behandle denne klagen.

Støttekomiteen og Sjøvik AS vil bli invitert til et møte der Kontaktpunktet legger til rette for dialog og eventuelt mekling. Hvis dialog eller mekling ikke fører frem, vil Kontaktpunktet utrede saken og publisere en rapport om selskapet har brutt retningslinjene eller ikke.

- Flere norske selskaper har de senere årene samarbeidet med okkupasjonsmakten Marokko og operert på okkupert område i strid med Saharawienes ønske. Det er viktig at Kontaktpunktet behandler klagen og bidrar til en avklaring av hvilke normer som gjelder for slik virksomhet, sier Gunhild Ørstavik, CSR-rådgiver i ForUM.

 

Les også:
Klagen og Kontaktpunktets første vurdering

Prosedyrer

OECD Watch har oversikt over alle klagesaker og resultater av sakene.