De fire siste ukene har FNs generalforsamling diskutert neste skritt for å regulere handel med konvensjonelle våpen og ammunisjon. Med et overveldende flertall vedtok generalforsamlinga i går en resolusjon som forplikter landene til å ta opp igjen forhandlingene om Arms Trade Treaty (ATT).
- Vi har stor tro på at FN-landene nå har tatt inn over seg at vi trenger å regulere verdens mest dødelige handel. Vi trenger en avtale med tøffe regler på våpenhandel, noe som kan redde liv og gjøre verden til et bedre sted. Vi satser alt på at forhandlingene i mars skal bli en suksess, sier Preston.
På overtid
Etter en måned med intense forhandlinger i juli ble avtalen blokkert av at USA og flere andre land på forhandlingenes siste dag krevde ekstra tid til å bli enige om et utkast.
Mars-forhandlingene vil i likhet med tidligere forhandlinger være basert på konsensus-vedtak, det vil si at alle statene må bli enige om en avtale.
- Arms Trade Treaty er for viktig til at kun én stat skal kunne legge ned veto. Man risikerer at avtaleteksten blir svakere dersom skeptiske land som Egypt, Nord-Korea eller Venezuela får sette standarden, sier Preston, og fortsetter:
- Takket være press fra sivilsamfunn fra hele verden, med Control Arms-koalisjonen i spissen, har resolusjonen med et forbehold om at hvis landene ikke er i stand til å godta en avtale i mars, vil FN ta utgangspunkt i nåværende forslag til avtale og stemme over den på generalforsamlinga i 2013. Dette sikrer at avtalen ikke kan bli helt blokkert i mars-forhandlingene.
Godt ukast - kan forbedres
De videre forhandlingene vil ta utgangspunkt i tekstforslaget fra juli-konferansen.
- Dette er et godt utkast for en sterk avtale, samtidig som den kan forbedres på flere punkter. Reglene for ammunisjon er for eksempel for svake. En annen svakhet er at avtaleutkastet unntar våpenoverføringer som er merket som «nasjonale forsvarsavtaler». I tillegg er vi bekymret for at terskelen for å nekte en våpenhandel er satt for lav, slik at uansvarlige avtaler kan slippe igjennom, sier Preston.
Det råder nå optimisme for at man kan få en avtale på plass neste år.
- 157 land stemte i går for å gjenoppta forhandlingene, mot kun 18 blanke stemmer og ingen i mot. Det overveldende flertallet av stater som ønsker å regulere våpenhandelen må nå bli hørt. Vi håper nå at landene i mars går for en sterk avtale som vil gjøre en forskjell for ofre for væpnet vold, avslutter Preston.