Regjeringen må skjerpe dagens våpeneksport

Regjeringen må skjerpe dagens våpeneksport

Fjorårets stortingsmelding om våpeneksport viste at Norge har tillatt norsk eksport av militærutstyr til land som Libya, Saudi-Arabia og Egypt. I morgen legger regjeringen frem årets eksportmelding. - Regjeringen har nå anledning til skjerpe våpeneksportregimet, sier daglig leder i ForUM, Andrew Preston.

Forum for utvikling og miljø og en rekke medlemsorganisasjoner var i fjor svært kritisk til det som kom fram i fjorårets rapport og foreslo derfor i fjor i et brev til forsvarskomiteen at regelverket skulle bli skjerpet.

- Vi håper regjeringen nå bruker anledningen til å skjerpe dagens våpeneksportregime og sikre at Norge ikke eksporterer våpen til udemokratiske regimer, sier Andrew Preston, og fortsetter:

- Vi mener at eksporten av militærutstyr til disse landene i Midtøsten og Nord-Afrika i utgangspunktet bør forstås som klart i strid med det eksisterende norske regelverket, inkludert menneskerettighetskriteriet i EUs felles posisjon som Norge er bundet av.

Dette kriteriet tilsier at Norge skal avstå fra å eksportere når det er åpenbar fare for at militærutstyret kan bli brukt til intern undertrykking.

- I tilfellet Libya og Saudi-Arabia var det en åpenbar fare for dette i 2010, og Norge skulle derfor ha avstått fra å eksportere. En strengere tolkning av EU-kriteriet for menneskerettighetssituasjon i mottakerland burde medføre at man ikke får eksportere militært utstyr til undertrykkende regimer slik det er gjort i 2010, sier Preston.

Ba om risikovurdering

I en felles merknad i fjor ba en samlet Stortingets utenriks- og forsvarskomite om en vurdering i neste års melding av om «risikovurderingene er robuste nok og om praksis er streng nok når det gjelder eksport til autoritære regimer, regimer som per definisjon kan bli ustabile og der det foreligger fare for at utstyret kan benyttes til intern undertrykking eller menneskerettighetsbrudd. I denne vurderingen ber komiteen om at det også vises til andre lands praksis og EUs adferdskodeks og Norges anvendelse av denne, med særlig vekt på kriteriet om å vise respekt for menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett».

- Vi forventer derfor at regjeringen følger opp dette ved å styrke kontrollen med norsk våpeneksport ved å tolke EU-kriteriet for menneskerettighetssituasjon i mottakerland langt strengere enn i dag, slik at man ikke får eksportere militært utstyr til undertrykkende regimer, sier Preston.

Soria Moria II-forpliktelsene må også gjennomføres hjemme

Regjeringen har ikke ennå skjerpet våpeneksportkontrollen gjennom å innføre sluttbrukererklæring ved salg av våpen til alle land, og å bedre merking og sporing av våpen og ammunisjon, slik regjeringen forpliktet seg til i Soria Moria II-erklæringen. Regjeringen begrunner det med at Norge heller vil jobbe for dette internasjonalt. ForUM mener det er viktig med internasjonale standarder, men at Norge må gå foran og ha orden i eget hus og forhindre at norske våpen havner på avveie via tredjeland:

- Norge må feie for egen dør og skjerpe kontrollen i dag, ikke vente på at NATO eller FN skal bli enige om gode felles standarder, da kan vi komme til å vente lenge. Vi forventer at Regjeringen vil styrke kontrollen med norsk våpeneksport ved å innføre sluttbrukererklæring for all eksport av militært materiell fra Norge, også til NATO-land og nære allierte samt at regjeringen bedrer dagens merking og sporingspraksis, avslutter Preston.

Les også Fredslagets forventinger til årets våpeneksportmelding.