Vann- og våpenkontroll må inn i regjeringens globale helsearbeid

Neste uke lanserer regjeringen en Stortingsmelding om global helse. – Hver dag dør 5000 barn av skittent vann. Vi forventer at Stortingsmeldingen viser hva Norge vil gjøre for å bedre situasjonen, sier daglig leder Andrew Preston i ForUM. Han etterlyser også bedre våpenkontroll for å redde liv.

Onsdag 15. februar lanserer statsrådene Jonas Gahr Støre, Erik Solheim og Anne-Grethe Strøm-Erichsen en Stortingsmelding om global helse, der direktøren for Verdens Helseorganisasjon er blant deltakerne. ForUM sendte innspill til regjeringen da meldingen ble utarbeidet (se vedlegg).

Vann og sanitær må prioriteres

- Skittent vann og dårlige sanitærforhold er blant de fremste globale helseproblemene. Likevel er vann og sanitær ingen høy prioritet i utviklingspolitikken verken i Norge eller internasjonalt. Vi håper Stortingsmeldingen viser hva regjeringen vil gjøre for å bedre dette, sier daglig leder Andrew Preston i Forum for utvikling og miljø.

Tusenårsmålet er å halvere andelen mennesker som ikke har tilgang til rent vann og tilfredsstillende sanitære forhold innen 2015. For å klare dette må investeringene dobles.

Flere mennesker døde som resultat av mangel på rent vann i siste tiår enn det samlede antall omkomne i krig og konflikt siden annen verdenskrig. Samtidig er knapphet, skjev fordeling og maktkamp om vannressurser en kilde til konflikt.

Våpenhandel en trusse mot global helse

ForUM understreker også at 2000 mennesker blir drept av våpen hver dag og at mange flere blir skadet og traumatisert.

- Uansvarlig våpenhandel er en alvorlig trussel mot global helse. Siden Norge er storeksportør av våpen må vi få bedre kontroll på hvor våpnene havner, sier Preston.

ForUM samarbeider blant annet med leger i Zambia som opererer skuddskader og dokumenterer at det er de fattigste som rammes hardest av at den globale våpenhandelen er ute av kontroll. Sammen jobber ForUM med zambiske og andre kolleger for å få en sterk internasjonal våpenhandelsavtale i FN i juli, der Norge spiller en positiv rolle.

– En sterk våpenhandelsavtale er nødvendig for å redde liv og redusere lidelser, sier Preston.