3. juni blir den internasjonale våpenhandelsavtalen Arms Trade Treaty lagt fram for undertegning i FN i New York. Flere fra ForUMs nettverk møtte opp torsdag morgen i forkant av UDs humanitærkonferanse, for å møte utenriksminister Espen Barth Eide og gi sin felles beskjed.
Les også: Slik kan en våpenhandelsavtale redde liv
Utenriksministeren kunne da bekrefte at Norge vil både signere og forsøke å få avtalen ratifisert innen året er omme.
- Det er svært viktig at Norge går offentlig ut og bekrefter at man vil signere avtalen. Dette kan gjøre at land som til nå har hengt på gjerdet eller ikke føler press på å signere, faktisk gjør det. Flere land, som blant annet Frankrike, Pakistan og Sør-Afrika, har ennå ikke bekreftet at de vil signere, sier Andrew Preston, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.
Les også i Bistandsaktuelt: Jubler for signering av våpenhandelsavtale
Norge har vært blant pådriverne i de siste års forhandlinger for å få på plass en internasjonal våpenhandelsavtale. Når avtalen legges fram for signering, blir det viktig at progressive land som Norge setter høye standarder for tolkning av avtalen. Organisasjonene har konkrete innspill til hva Norge bør gjøre:
- Norge bærer et særskilt ansvar som en betydelig våpeneksportør. Hvis avtalen virkelig skal redde liv og leve opp til forventningene, bør Norge legge grunnlag for en strengest mulig tolkning av avtalen. Blant annet bør Norge gå foran med et godt eksempel og anvende avtalen for alle konvensjonelle våpen, inkludert militærteknologi og nyere typer militærutstyr som militære droner, påpeker Preston.
Fortsatt ikke i mål
Anna MacDonald, fra den internasjonale kampanjen Control Arms, er i Norge i forbindelse med UDs internasjonale humanitærkonferanse denne uka. Hun mener Norge som internasjonal aktør kan spille en svært viktig rolle i å få flest mulig land på banen.
- Flere land har vært nølende og blir kun med dersom flere land bekrefter at de vil signere. Storbritannia vil sannsynligvis delta og har lovet å ratifisere avtalen innen 2013. Det er viktig at Norge går foran med samme holdning. Den endelige avtalen har dessuten sine svakheter, og vi jobber hardt for at flest mulig land vil komme med tydelige opprop om hva de forventer, sier hun.
Hver dag blir 1500 mennesker drept i konflikt og som følge av væpnet vold. Den internasjonale våpenhandelsavtalen vil gjøre det internasjonalt bindende for stater å avslå våpensalg ved stor risiko for at våpnene vil bli brukt til å begå menneskerettsbrudd eller andre overgrep mot sivile. Avtalen har satt viktige ord på papiret, men nå gjenstår endring i praksis. Man har ennå ikke krysset sluttstreken.
- Avtalen skal signeres og må så ratifiseres av minst 50 land. Vi har ingen tid å miste. Vi håper at en majoritet av verdens stater vil signere en sterk, internasjonalt bindende våpenavtale den 3. juni. Hvis alle land gjør dette til en prioritet, kan avtalen forhåpentligvis tre i kraft innen to år, avslutter Preston.