Flertallet stater vil ha sterk våpenhandelsavtale i FN: blir ikke hørt!

Flertallet stater vil ha sterk våpenhandelsavtale i FN: blir ikke hørt!

I dag går vi inn i siste forhandlingsuke i FN om en internasjonal avtale som skal regulere våpenhandel – en Arms Trade Treaty (ATT). En sterk avtale vil forby uansvarlig våpenhandel, men FNs medlemsland er langt fra enige. Torsdag er forhandlingstiden ute, og organisasjoner frykter at en historisk mulighet kan være gått tapt med mindre verdens stater viser vilje til å få til en sterk avtale.

Nytt utkast trenger store forbedringer

På fredag ble det andre avtaltutkastet sendt ut i FN; et utkast som nå danner utgangspunkt for forhandlingene som tar til igjen i dag. Tekstutkastet tydeliggjør noe bedre ansvaret man har i forhold til overførsler av våpen og ammunisjon, men bortsett fra dette er det få forbedringer. Det er mye som gjenstår for å tette smutthullene i avtaleteksten.

 - Vi hadde håpet at statene i løpet av den første uka skulle ta et tak for å lukke mange av smutthullene som var i det første avtaleutkastet. På en uke har vi nesten ikke kommet noe videre. Det har blitt en tydeligere tekst, men alt for få positive endringer, sier Hilde Wallacher, Kirkens Nødhjelp.

Land som USA, Kina, Russland og India får bestemme for mye

Dette er en avtaletekst hvor premissene i høy grad er satt av et fåtall mektige stater.

Første forhandlingsuke har vist at flertallet stater ønsker seg en sterk avtale, og det er viktig at flertallets stemme blir hørt når vi nå går inn i siste forhandlingsuke, sier Elise Christensen fra Forum for Utvikling og Miljø; - Afrikanske og latinamerikanske land vært unisone i sin stemme; de har tatt klart og tydelig til orde for at håndvåpen så vel som ammunisjon, deler, komponenter og teknologi må inn i avtalen.

Glemmer utviklingen i våpenindustrien

Flere og flere stater går nå til anskaffelse av ubemannede våpensystemer som militære droner. Disse våpensystemene er helt avhengige av teknologi for å virke, og handelen med droneteknologi øker derfor kraftig. I avtaleutkastet som nå ligger på bordet, er ikke ordet teknologi nevnt.

 - Om teknologi ikke kommer inn i avtalen, vil stater kunne eksportere teknologi til militære droner uten å være forpliktet til å sikre at utstyret ikke vil brukes til grove brudd på for eksempel menneskerettighetene og internasjonal humanitærrett. Vi risikerer å få en avtale som regulerer handelen med gårsdagens våpen og ikke morgendagens, sier Hannah Eline Ander i Norges Fredslag

Norge vil også styrke avtaleteksten

Norge er blant de mest progressive landene i forhandlingene og har både tatt til orde for at avtalen må inkludere strengere kriterier for når våpenoverførsler skal tillates og at ammunisjon, og deler og komponenter må omfattes av avtalen. Tor Kristian Birkeland fra Kirkelig Fredsplattform er glad for rollen Norge spiller, men mener det er viktig at Norge ikke inngår for mye kompromiss på bekostning av å få på plass en robust internasjonal avtale med strenge kriterier for når våpenoverførsler skal tillates;

- Blir avtalen for svak vil den legitimere dagens uansvarlige våpenhandel, og da vil vi oppfordre statene til å blokkere konsensus og heller ta en sterk tekst til avstemning i generalforsamlingen. Dommen faller 28.mars, avslutter han.