I høringsinnspillet (se vedlegg) til Stortingsmelding nr.8 kommer ForUM med forslag til hvordan dette kan gjøres.
- Vi er glade for at årets stortingsmelding legger opp til mer systematiske vurderinger av mottakerlandene av norsk militærutstyr, blant annet gjennom innføringen av en sjupunkts sjekkliste. Dette bør innebære at det nå blir slutt på norsk eksport av alle former for militært utstyr til undertrykkende regimer, sier daglig leder i ForUM, Andrew Preston.
Han oppfordrer stortingspolitikerne til å sørge for at disse endringene nå får konsekvenser for norsk eksport av militærutstyr til autoritære regimer og land hvor det begås alvorlige brudd på menneskerettighetene og internasjonal humanitær rett.
Autoritære regimer ikke lenger på mottakerlisten av norsk militærutstyr?
I 2011 har regjeringen godkjent eksport av militærutstyr til en rekke kontroversielle stater som blant annet Qatar, Saudi-Arabia, Kuwait, og de Forente Arabiske Emirater. Flere av kundene var autoritære regimer og land hvor det begås alvorlige brudd på menneskerettighetene.
- Det er uakseptabelt at Norge tjener seg rike på eksport av militærutstyr til autoritære regimer. De foreslåtte endringene i årets melding gir et positivt signal som forplikter. Eksport til autoritære regimer er en praksis i strid med norsk regelverk, og med årets stortingsmelding i hånd bør en slik eksportpraksis bli historie, slår Preston fast.
I 2011 godkjente regjeringen eksport av militærutstyr til Saudi-Arabia og Qatar, like før disse landene sendte soldater inn i Bahrain for å slå ned på demonstranter som krevde demokrati. Saudi-Arabia har 30 000 politiske fanger, det foregår rutinemessig brudd på sivile og politiske rettigheter og det er dokumentert bruk av tortur og omfattende undertrykkelse.
Reglene må også gjelde NATO-allierte
- Også blant våre allierte er det en reell fare for at det militære utstyret kan bli brukt mot egen befolking. Vi mener partiene på Stortinget må ta konsekvensene av at regelverket skal gjelde alle land som bryter menneskerettighetene, uavhengig om de er alliert med Norge eller ikke, sier Preston.
Statssekretær i UD Gry Larsen sa i et møte i høst om stortingsmeldinga at den nye sjekklista også skal gjelde for Norges allierte.
- I fjor eksporterte Norge våpen til Tyrkia, som systematisk bryter flere av kriteriene for norsk våpeneksport. Vil Norge slutte å eksportere våpen til NATO-allierte Tyrkia? De siste dagers mediefokus på Tyrkia og den interne konflikten med den kurdiske militærorganisasjonen PKK, bør reise spørsmål ved norsk salg av rakettdeler til Tyrkia til en samlet verdi av 168 millioner kroner i 2011, sier Preston.
ForUM mener det er svært kritikkverdig at regjeringen har tillatt eksport av militærutstyr til Tyrkia i 2011, samme år som landet har hatt det høyeste antall drepte i kamp siden slutten av 1990-tallet.
- Tyrkia er dessuten ifølge den internasjonale interesseorganisasjonen for journalister det landet med flest fengslede journalister i verden. Terrorlovgivning i landet blir stadig brukt for å legitimere arrestasjoner av studenter, politiske aktivister, akademikere og jurister og undertrykkingen av den kurdiske minoriteten er kritisk. Det er også urovekkende med et stort våpensalg til Tyrkia i kontekst av den pågående konflikten i nabolandet Syria, sier Preston.
Det bør reise bekymring blant Stortingspolitikerne at vi utstyrer undertrykkere militært – stikk i strid med Norges målsetninger om å fremme fred, menneskerettigheter og demokrati internasjonalt, avslutter Preston.
Vårt høringsinnspill ligger vedlagt. ForUM-organisasjoner som er med på høringsinnspillet er Fokus for kvinner og utvikling, Kirkens Nødhjelp, Changemaker, Amnesty International, Norges Fredslag, IKFF, Digni, Norges Kristne Råd, Norsk Folkehjelp, Caritas, Press og Atlas-alliansen.