Med dagens politikk for innsyn og åpenhet er det vanskelig å få vite på forhånd hva som skal diskuteres på styremøter i IMF, og enda vanskelig å få vite etterpå hvilke styremedlemmer som mente hva i diskusjonen og hvordan man kom fram til en politisk beslutning.
Dette mener ForUM er et alvorlig problem for demokratiet og legitimiteten til en av de viktigste globale finansinstusjonene vi har i dag. Dagens praksis gjør det nærmest umulig å påvirke de representantene vi har, og holde dem ansvarlig for sine synspunkter eller posisjoner.
I konsultasjonsrunden meldte ForUM også inn at IMFs nye politikk bør omfavne alle typer dokumenter, og at det bør opprettes en uavhengig klageinstans man kan anke til dersom innsyn i dokumentere avslås.
ForUM foreslår også at IMF innfører ett nytt prinsipp om at nye lån ikke bør innvilges før landet som har bedt om lån godkjenner at lånedokumentene blir offentlige. Med dagens policy er det svært enkelt og vanlig at land ønsker å hemmeligholde denne og andre typer dokumenter.
For flere detaljer, les hele ForUMs høringsinnspill - vedlegg i boks.
IMFs styre skal etter planen behandle forslag til revidert politikk for innsyn og åpenhet (transparency policy) i mai, og ForUM har formidlet sitt innspill til både Finansdepartementet og vårt nordisk-baltiske styremedlem i IMF, Audun Grønn.
Relevante lenker
Se IMFs nettsider for revisjonen av transparency policySe også tidligere innspill fra forrige revisjonsrunde fra andre organisasjoner som Global Transparency Initiative og Bretton Woods Project.
Global Transparency Initiative har også laget en guide (fra oktober 2008) for hvordan organisasjoner kan få informasjon fra IMF, og på deres hjemmesider (under ressurser) kan man finne mye informasjon om åpenhetspolitikk også i andre finansinstitusjoner som Verdensbanken og de regionale utviklingsbankene.