Internasjonal våpenavtale blokkert i siste sekund

Internasjonal våpenavtale blokkert i siste sekund

Denne påskeuka var verdens stater veldig nært å bli enige om en internasjonal våpenhandelsavtale som skulle forby uansvarlig våpenhandel, men ble slått på målstreken av Iran, Nord Korea og Syria.

Organisasjonene, som har fulgt forhandlingene New York er svært skuffet over at statene ikke kunne enes om avtaleteksten som til tross for flere mangler og svakheter ville pålagt stater å avslå våpensalg der det er en risiko for at våpnene blir brukt til å begå alvorlige menneskerettsbrudd eller andre overgrep mot sivilbefolkningen.

«Vi er veldig skuffet over at avtalen ikke nådde konsensus i dag. En slik avtale er helt avgjørende i kampen for å bekjempe brudd på menneskerettighetene og redusere humanitære lidelser og overgrep mot sivile rundt i verden», sa Tor Kristian Birkeland fra Kirkelig Fredsplattform i en felles pressemelding sendt ut samme dag.  

Konsensus brutt i siste time

Etter to intense forhandlingsuker rådet det stor spenning da Presidenten for forhandlingene; australske Peter Woolcott, ankom forhandlingssalen skjærtorsdag ettermiddag for å få statenes tilslutning til avtalen. Etter at møter, forhandlinger og konsultasjoner har pågått fra morgen til langt på natt to uker i strekk, var mange utålmodige på å se en avtale vedtatt og det rådet optimisme om at flere døgns innsats for å få til konsensus ville bære frukter.  USA, som blokkerte avtalen sist juli, hadde gitt uttrykk for at de ville gå med på avtalen denne gang, og Russland og Kina hadde på tross av sterke reservasjoner heller ikke vist klare tegn til at de ønsket å blokkere. Selv Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde samme uke offentlig uttalt at Iran støttet våpenavtalen. Det var derfor lov til å være en smule optimistiske på avtalens vegne.

«At tre land kan blokkere en avtale som har såpass stor støtte blant flertallet av verdens stater, er mildt sagt beklagelig, og er også en av grunnene til at mange av oss i sivilsamfunnet var skeptiske til konsensussporet i utgangspunktet. Risikoen for blokkering var stor, samtidig mener vi at man har ofret mange viktige elementer for å få til konsensus. Forhandlingene nå i mars viste at flertallet av stater faktisk ville ha en enda sterkere avtale enn den som nå ligger på bordet,» forklarer Elise Christensen fra Forum for Utvikling og Miljø.

Ny sjanse: generalforsamlingen neste stopp

Alt er likevel ikke tapt i arbeidet for å få på plass en vårnhandelavtale. Nå vil avtaleteksten gå videre til avstemning i FNs generalforsamling hvor den trenger to tredjedels flertall for å bli vedtatt. Flere land, inkludert Norge, har bedt om at avtalen legges fram for FNs generalforsamling så snart som mulig. Organisasjonene regner med at det er stor sjanse for at generalforsamlingen vil vedta avtalen, med tanke på den brede oppslutningen blant det store flertall av stater under forhandlingene.

«Etter mange års iherdig innsats fra humanitære-, freds- og menneskerettighets organisasjoner og fra progressive stater, er det på høy tid at verden får en avtale som vil regulere internasjonal våpenhandel. Vi er på langt nær hundre prosent fornøyd med avtaleteksten slik den står i dag, men den er likevel et stort skritt framover. Hvis den blir vedtatt, vil den etablere internasjonale normer for våpenhandel som tidligere ikke har eksistert. Hver dag går liv tapt som følge av uansvarlig våpenhandel. Det sier seg selv at vi har ingen tid å miste,» avslutter Christensen.