Klima og utvikling på agendaen

Klima og utvikling på agendaen

Under FNs høynivåuke 22-26. september i New York starter neste skritt for FNs nye utviklingsmål. Det er også klart for verdens største klimamarsj og klimatoppmøte med statsledere fra mer enn 120 land.

2015 vil bli et skjebnesvangert år både for menneskelighetens overlevelse og verdens utvikling de nærmeste 30 årene. Både en ambisiøs klimaavtale og FNs nye utviklingsmål skal forhandles frem.

Men det er nådet skjer: Neste uke samles verdens ledere i New York for å signalisere hvor langt de er villige til å gå. ForUM og våre 54 medlemsorganisasjoner forventer at statsminister Erna Solberg tar vare på den unike muligheten for et lite land å få stor innflytelse for global bærekraftig utvikling.

ForUM vil være tilstede i New York, og koordinerer møter med den norske delegasjonen og sivilsamfunnsorganisasjoner som er tilstede.

Klimatoppmøte

23. september avholder FNs generalsekretær Ban Ki-Moon et klimatoppmøte i New York. Før sommeren sendte ForUMs klimagruppe et  brev til Solberg om hva ForUM mener Solberg bør ta opp i sin tale til alle verdens toppledere. 

Se innspillet her.

Toppmøtet vil kunne ha en svært stor betydning for utfallet av de pågående klimaforhandlingene i Klimakonvensjonen, og det stilles store forventninger til hva statslederne vil lansere av nye initiativ og ambisjoner for å møte klimautfordringene.

Verdens største klimamarsj

I forbindelse med klimatoppmøtet arrangeres også People’s Climate March, folkets klimamarsj,  den 21. september. Klimamarsjen forventes bli den største i historien. Det hele er ment som et globalt arrangement, hvor det vil pågå arrangementer flere steder ovr hele verden - inkludert Norge.

Klimamarsj arrangeres også i Oslo samme dag - les mer her hos Naturvernforbundet.

ForUM og representanter fra medlemsorganisasjoner som er tilstede skal delta på marsjen i New York.

FNs nye utviklingsmål

FNs «Open Working Group on the Sustainable Development Goals» avsluttet sitt arbeid i juli med et forslag som består av 17 hovedmål. ForUMs respons på arbeidsgruppens anbefalinger ble formelt overrakt Utenriksdepartementets koordineringsgruppe forrige uke. Neste skritt i prosessen er møter under FNs generalforsamling, med oppstart 24. september.

ForUM har også sammen med over 40 organisasjoner fra hele verden stilt seg bak Beyond2015s felles Thunderclap-opprop, som ber verdens ledere sikte høyt for FNs nye utviklingsmål denne uka. Les mer her og støtt oppropet!


Er du eller representanter for din organisasjon i New York denne perioden?

Ta kontakt om du vil være med oss på klimamarsjen: kristin.skaar@forumfor.no

For koordinering av møter med den norske delegasjonen og sivilsamfunnsorganisasjoner - ta kontakt med kristina.froberg@forumfor.no


Relevante emner